Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

49-и сме по конкурентоспособност

2017-09-28   |  Монитор, 28.09.17, с.11

България се придвижва с едно място напред от 50-о на 49-о сред 137 страни в доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум.

Страната ни е позиционирана много добре, като изпреварва редица държави. които се присъединиха към ЕС през 2004 г, като Латвия, която е 54-та: Словакия (59-а); Унгария (60-а). България изпреварва значително и Румъния, която е 68-а. От тези държави по традиция най-добре се представя Естония, която е 29-а и Чехия, която е 31-ва.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните - институции, макроикономическа стабилност, инфраструктура, пазар на труда, образование и здравеопазване, обучение и квалификация на персонала, стокови пазари, финансови пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновации.

Факторът, които допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е макроикономическата стабилност. Той има и най-голяма тежест при формирането на индекса за конкурентоспособност. Тук България е поставена на 25-о място. В сравнение с миналата година, страната прави сериозен скок от 42-ро до 25-о място. Тези резултати са свързани с благоприятни постижения по отношение на държавния дълг като процент от БВП; ниво на националните спестявания като процент от БВП-24.5 на сто, нисък бюджетен дефицит (процент от БВП - 1.6 процента); ниска инфлация, сравнително добър кредитен рейтинг.


Вижте предложения за ново строителство в гр. София


  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване