Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Банките ще движат сектора на имотите през 2012 г.

2012-01-04   |  Класа, бр.1174, 04.01.12

През 2012 г. банките ще запазят решаващата си роля на имотния пазар, показа проучване на в. „Класа“. Очакванията са ниските цени през новата година да бъдат комбинирани и с ниски лихви по ипотечните кредити. Финансовите институции ще предлагат различни варианти за изгодна покупка на жилище, което значително ще активизира пазара на имоти, убедени са експертите в търговията с недвижимости.

Вероятно е през 2012 г. да се усети по-голямо предлагане от страна на банките на имоти на длъжници, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Според нея този процес така или иначе набира скорост през последните години и ще дойде момент, в който влиянието му ще се усети по-осезаемо.

Необходимо е да се направи разлика между имотите, които се обявяват на търг, тези, които са собственост на самите банки, и другите, които се изземват от държавата или частни лица. Последните се конфискуват, защото са послужили за обезпечение или собствениците им са изпаднали в състояние на невъзможност да си плащат задълженията. За да бъдат атрактивни имотите на финансовите институции, те трябва да се предлагат на пазарни цени, допълват експертите. Важно е да се знае и какво се случва с остатъците по отпуснатите кредити и дали банките са готови да посрещнат загуби.

По отношение на профила на купувачите, активни ще останат 2 групи клиенти, смятат специалистите. Първата е на инвеститорите, които имат заделени средства и искат разумно вложение за тях и традиционно активните купувачи на първи дом. Развитието на икономиката в световен мащаб и наличието на свободни пари ще бъдат определящи коя група ще държи лидерската позиция. Около 50 хил. евро ще бъде средната цена, на която ще се сключват сделки за двустайните апартаменти и през тази година. За един кв. м в София стойността на квартирите ще остане средно между 700 и 750 евро. Секторът безспорно ще остане стабилен, като колебанията в цените ще бъдат едва осезаеми, коментират от агенцията. Ще има леки спадове, но като цяло ще се запазят настоящите нива, допълват експертите. Някои по-оптимистични прогнози на други специалисти в бранша дори допускат лек ръст в рамките на 2-3%.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване