Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Fitch повиши перспективата по рейтинга на България

2011-05-25   |  profit.bg, 25.05.2011

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата си по рейтинга на България от отрицателна на положителна, което намалява вероятността рейтингът да бъде понижен до степен „джънк", информира Wall Street Journal.
Решението на агенцията отразява понижаващите се дългови нива на страната и възстановяващата се икономика.

Рейтингите по дълга на България в чуждестранна и местна валута, присъдени от Fitch, са BBB- и BBB, или едно и две нива, респективно над ниво „джънк".

От рейтинговата агенция също така казват, че е възможно рейтингите да бъдат повишени, ако банковият сектор в България покаже ясни доказателства за стабилизиране, а бюджетният дефицит и външният дълг бъдат намалени още.
Мерки в отрицателна посока могат да бъдат предприети вследствие на причини като слабо местно търсене или последствия от проблеми с гръцките банки.

БВП на България е нараснал с 2.5% на годишна база през първото тримесечие на годината, което се дължи основно на износа, според Fitch. Ръстът обаче е доста под пика на икономическия растеж от 4.9% преди кризата. Fitch очаква икономиката на страната да нарасне с 3% през тази година и с 3.8% през следващата, в сравнение с 0.2% ръст за 2010 г.

Силното представяне на сектора на търговията е помогнало на България да намали дефицита по текущата си сметка до 1% от БВП през миналата година, в сравнение с 8.9% през 2009 г. и 23% през 2008 г. Бюджетният дефицит намалява до 3.2% от БВП за миналата година, в сравнение с 4.7% през 2009 г., а от Fitch смятат, че таргет от 2.5% за тази година е реалистичен. Външният дълг на България намалява с 8 процентни пункта на годишна база до 41% от БВП в края на миналата година.

Лошите кредити в страната все още растат, тъй като слабото местно търсене поставя под натиск качеството на банковите активи, но банките са добре капитализирани и разполагат със значителни буфери срещу шокове, казват от Fitch.

Миналия месец Moody's постави под наблюдения рейтинга на страната за евентуално повишение, изтъквайки като причина добрия счетоводен баланс и очакванията, че през тази година бюджетният дефицит ще падне под тавана от 3% от БВП за ЕС.

Разгледайте нашите ИМОТИ НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване