Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотни измами крият рискове

2013-01-08   |  Труд, 08.01.13

Изповядването на покупко-продажба на имот под реалната платена цена крие куп рискове за страните по сделката, особено за купувача. Глоба от данъчните или наказателно преследване за укриване на налози далеч не са единствените неудобства.

Какво се дължи при разваляне на сделката
„Съгласието да се изповяда сделка по покупко-продажба на недвижим имот по цена, равна на данъчната оценка, но под пазарната, крие рискове при разваляне на сделките. Ако това стане, на връщане ще подлежи само вписаната в нотариалния акт цена, но не и реално платената", твърдят юристи. Тоест плащането на пълния данък гарантира на купувача не само спокойствие пред НАП и общинските данъчни, но и правна сигурност за направената инвестиция. Въпреки всички рискове обаче масовата практика сделките с имоти да се изповядват върху данъчната оценка не е преодоляна. Това ощетява сериозно общинските бюджети, които разчитат на постъпленията от налога при придобиване на имущество. Въпреки тенденциите в последните години на увеличаване на данъчните оценки и доближаване до пазарните нива все още често пазарната цена е значително по-висока от данъчната. От НАП напомнят, че плащането по всяка сделка с недвижими имоти става по банков път. А за всяко плащане в брой на комисиона на посредник задължително се издава касова бележка, освен в случаите, в които и комисионата е платима по банков път.

Данъкът - само върху разликата
Гражданите, които смятат да продават свое жилище, пък трябва да знаят, че не дължат данък върху личните доходи и съответно не трябва да подават данъчна декларация, ако жилището, което търгуват, е било тяхна собственост в продължение на повече от 3 години. Не се облага и продажбата на до два недвижими имота, както и на селскостопански и горски имоти, независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата им са минали повече от 5 години.
Във всички останали случаи доходът подлежи на облагане, но данъкът се начислява не върху чистата сума от сделката, а върху разликата между покупната и продажната цена. Тоест, ако даден имот е купен преди година за 100 000 лв. и е препродаден за 120 000 лв., на облагане подлежи само положителната разлика от 20 000 лв. В случаите, при които покупната цена е по-висока от продажната, не се дължи данък.


  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване