Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Наем или заем за гараж

2018-06-25   |  Капитал, бр.25, 22.06.18, с.62+63

Автомобилите в София и по-големите градове се увеличават с висока скорост, а с тях и нуждата от повече места 3а паркиране. И понеже последните са дефицит, особено в определени квартали, цените и наемите на паркоместа и гаражи също нарастват. С разширението на зелените Зони в централната част на София проблемът става още по-осезаем, вместо да се решава. Затова и все повече собственици се замислят да купят или наемат паркомясто или гараж. Повечето банки отпускат ипотечни заеми 3а покупка, но допълнителните разходи по тях може да направят финансирането по този начин неизгодно. Вариант е и покупка с потребителски Заем. Третият, разбира се, е с готови средства или просто да се избере наем. За 2017 г. 6% от сделките на агенция „Адрес"са 3а такива гаражи и паркоместа, като същият например е делът и на едностайните апартаменти. Според Силяна Черкезова, регионален мениджър 3а агенцията в София, в началото на тази година делът им е нараснал до 7-8% от всички сделки и ще продължава да расте. Тенденцията на засилено търсене е свързана и с активния пазар 3а жилища в града.

Цените на гаражи и паркоместа

"Трудно е да се определят цени и тенденции в този сегмент, тъй като обикновено гаражите и паркоместата се продават заедно с жилищата при новото строителство", коментира Полина Стойкова изпълнителен директор на агенция Bulgarian Properties. "Инвеститорите в новите жилищни сгради дават приоритет на собствениците в новата сграда - чак след като се продадат всички апартаменти в сградата, ако останат свободни места или гаражи, те се пускат 3а продажба на други лица", казва още тя. Все пак според данни на Bulgarian Properties цените 3а паркоместа варират в диа-пазона от 6 до 10 хиляди евро, като подземните обикновено са по-скъпи. Данните на агенция "Адрес", показват, че средните цени 3а гаражи през 2018 г. не са се изменили спрямо миналата година и се запазват на ниво 577 евро/кв.м при средна големина на гаражите около 22 кв.м. Паркоместата обаче са поскъпнали - през 2017 г. са около 400 евро/кв.м,а тази година достигат 660 евро/кв.м.По отношение на наемите от "Адрес" коментират, че сделките там са единични. Наемните цени зависят най-вече от локацията, а средните нива са около 80-100 евро на месец. На база частните обяви в olx.bg наемът на гараж се движи в диапазона 50 до 100 евро месечно, като по-високите цени са в центъра и съседните квартали, както и в Студентски град. По-скъпи са и надземните гаражи, които са с директен излаз на улицата. Такива имоти в централната част на града могат да достигнат до 200 евро месечно, отбелязва Полина Стойкова от Bulgarian Properties. Освен това често гаражите се взимат и директно от собственика под наем без посредник. В сайта се предлагат гаражи 3а продажба от 9 до 30 хил. евро, като отново цените са по-високи в централната част на града и в квартали като „Манастирски ливади", където достъпът до градски транспорт е по-ограничен, а същевременно е по-гъсто населено. Справка в платформата imot.bg към 13 юни показва, че на база 343 обяви 3а продажба на гараж на територията на София средната цена е 18 806 евро, а квадратен метър струва 691 евро. Възоснова на 270 обяви 3а наем на гараж платформата показва, че средната цена е 3.68 евро/ кв.м и 96 евро на месец.

Гараж в ливадите

От началото на годината най-много сделки с гаражи са сключени именно 6 „Манастирски ливади", както и в „Кръстова вада", показват данните на "Адрес". Според Черкезова в източните райони на София, които са традиционен избор на семействата с деца със средни към високи доходи, голяма част от сделките с жилища са съчетани с покупка на гараж или паркомясто."Предлагането там обаче е значително no-малко от нуждите на собствениците, което води до покачване на цените", смята тя.Все повече домакинства имат повече от един автомобил, което създава допъл-нително търсене на пазара. Според Черкезова в момента действащият нормативен акт задължава инвеститорите да предвидят 10% повече паркоместа спрямо броя на жилищата. Това задължение обаче обхваща само сградите, които тепърва ще получат разрешение 3а строеж.Зоните 3а платено паркиране в центъра на града Засилват интереса на купувачите, но там се предлагат още по-малко възможности. "Дори клиентите да са склонни да платят повече, това не гарантира, че ще се сдобият с желания имот", коментира Черкезова.

Покупка или наем

Когато е взето решение 3а ползване на гаража, идва резонният въпрос дали да се купи, или да се вземе под наем. Вариантите са финансирането да стане с ипотечен или потребителски кредит. При първия трябва да се има предвид, че има и допълнителни разходи като оценка и ипотека. Потребителските заеми пък са по-скъпи (освен ако не са на промоция) и максималният срок при тях е 10-12 години, което прави месечната вноска по-висока. При всички положения изчисленията показват, че вноската по кредита е по-висока от самия месечен наем. Най-близки са изплатените крайни суми при наем и ипотечен заем 3а 20 години.От друга страна, по-често ипотечни заеми се правят,когато гаражът се купува с жилище. При новите сгради много често вместо гараж има прилежащо паркомясто, като то по-рядко се приема като обезпечение от банките при договаряне на ипотека. При нея трябва да се има предвид, че банката най-вероятно ще иска и самоучастие, което е между 15 и 25% от стойността. Според оперативния директор на консултантската компания "Кредитланд" Петър Илиев разходите 3а сключване на ипотечен кредит много често са прекалено високи 3а сделка само 3а гараж. Затова и смята, че финансирането може да е по-изгодно с потребителски кредит, ако той обаче е в промоция.
"Учредяването на ипотека 3а гараж в София струва около 500 лв., а отделно има 120 лв. такса 3а оценител - това са суми, които не влизат в годишния процент на разходи-те, но потребителят си ги плаща. Въпреки че банките имат практика да приемат гаражите като обезпечение 3а ипотека, при наличието на промоционални потребител-ски заеми със срок на изплащане до 5 години, които са с лихви до 5%, подобни разходи 3а ипотека на гараж не са оправдани", коментира той. Това важи в още по-голяма сила при сделките 3а гаражи в провинцията, където цените са по-ниски.

Инвестиционна възможност

Гаражът може да бъде и добра инвестиционна възможност. При наличие на сума от 30 хил. лв. е ясно, че трудно се купува жилище. При вложението им в гараж обаче при месечен наем от 150 лв. това прави 1800 на година. Или 6% годишна доходност преди данъка, който е 10%. На фона на почти нулевите лихви в страната това е доста прилична доходност.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties
Инвеститорите дават пpuopumem на собствениците в новата сграда и след това се пускат за продажба на други лица

Силяна Черкезова, регионален мениджър за агенция „Адрес" 6 София
Делът на сделките с гаражи в началото на тази година се повишава да 7-8% от всички и ще продължава да расте

В какво да се внимава

Видът на сградата - освен цената водещ фактор при избор на гараж е местоположе-нието, независимо дали става дума за покупка или за наем. При гаражите например от значение е освен квартала, в който се намира, но и сградата. Наблюденията на брокерите са, че гаражите в новите кооперации често може да са по-евтини от старите панелни блокове*за-ради различното съотношение в броя на гаражните клетки.

Поддръжка и ремонт - собствениците на гаражи, които искат да отдадат имота си
под наем, могат да се сблъскат със сходни предизвикателства като при отдаване на жилище. Често възникват неясното относно отговорностите на двете страни по отноше-ние на разходи за ремонт и поддръжка. По-характерно за гаражите са разходите за електроенергия.

Предназначение - освен това брокерите са попадали на немалко случаи, в които се оказва, че наемателите не използват гаража по предназначение, а и понякога го използват за незаконна дейност.

Вижте нашите оферти за гаражи и паркоместа в София, както и такива, намиращи се в комплекси ново строителство в столицата


  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване