Как да разпознаем перспективния ваканционен имот

2008-07-25   |  Борислав Стоянов, Пари, бр.143, 25.07.08

Напоследък непрекъснато се говори за срив на пазара на ваканционни имоти у нас, за ценови спад и липса на купувачи. Представят се негативни статистики и
очаквания и се чертаят какви ли не песимистични картини за инвеститорите. На този фон някак незабелязан остава фактът, че пазарът на ваканционни имоти не е еднороден, че проектите са твърде различни и за тях няма как да е валидна една и съща обобщена и негативна оценка.

Признаци
Предлагането на ваканционни имоти по Българското Черноморие е голямо. Купувачите трябва само да съумеят да разпознаят перспективния имот сред многото. Това невинаги е лесно, но те може да се водят от няколко основни правила.

Доходност
На първо място, перспективен имот е този, който осигурява максимална възвръщаемост от инвестицията. Тя може да бъде под формата на периодичен доход от отдаването му под наем или от печалба при продажбата му. Възможно е доход да бъде реализиран и по двете схеми. Двата типа приходи би могло да бъдат максимализирани с покупката на имоти, за които има голямо търсене. Трябва да се отбележи, че не е задължително най-скъпите и луксозни имоти да носят максимална възвръщаемост. Ако относителната цена на луксозен имот по отношение на приходите от него е по-висока от тази на имот от среден клас, по-изгодно би било да се купи по-евтиният, но с по-голяма относителна печалба.

Избор
Критериите при избор на ваканционен имот не са много различни по цял свят. Дали той ще бъде за собствено ползване, или за инвестиция, трябва да се избере най-добрият имот за парите, които са платени. Голямото предлагане в такъв случай е плюс за купувачите, които са в позиции да изискват по-високо качество и по-ниски цени.

Важно е освен качеството на строителството клиентите да следят и за добра инфраструктура, архитектура, озеленяване, допълнителни услуги - ресторанти и увеселителни заведения, транспорт до големите градове, курорти, летища. Допълнителните екстри са предпоставка за добра доходност на инвеститорите.

Цел
Всеки тип имот има и своите специфични характеристики, за които трябва да се внимава според целта на закупуване (втори дом, препродажба, отдаване под наем). Например, ако за имотите за отдаване под наем най-важно е да имат повече допълнителни услуги, за тези тип втори дом това не е задължително. Като нова тенденция за нашия пазар например се очертава търсенето на апартаменти втори дом по Черноморието от български семейства, които обединяват средства и инвестират в имот, за да може през лятото децата им да прекарват ваканция на морето с баба и дядо.

За такава цел е подходящ имот в малък курорт, в самостоятелна жилищна сграда без допълнителни услуги и отдалечен от плажа. Луксозните апартаменти в елитните курорти са перспективни за тези, които търсят печалба от препродажба и отдаване под наем. Те са поскъпнали средно с 5-10% от септември 2007 досега и ще продължават да поскъпват на фона на увеличаващия се брой руски купувачи, които търсят именно такива големи и луксозни имоти с добри характеристики.

Все повече се купува за отдаване под наем
• През следващите години повишеното предлагане на ваканционни имоти в някои части на Черноморието ще приключи. Това се вижда и от намаляването на новите разрешителни за строеж, които са издадени от морските общини. След това все по-голяма част от апартаментите ще се продават в завършен вид.
• Това ще бъде значителна промяна, тъй като ще се отрази както на финансирането на проектите, така и на качеството на строителните работи. Очакванията са в дългосрочен план да се увеличи предлагането на луксозни уникални имоти.
• Финансирането ще бъде все повече от собствен и заемен капитал и все по-малко от самия купувач чрез продажби на зелено.
• Все повече имоти ще бъдат купувани с цел отдаване под наем, с което да се генерира допълнителен доход. Качеството на строителството ще се подобри, тъй като купувачите все по-реално ще могат да оценяват това, което купуват.


Разгледайте нашите оферти по Черноморието
  прочети повече статии

Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване