Ниски лихви по жилищните заеми подкрепят имотния бум

2017-06-28   |  Profit.bg

Така нареченият имотен бум у нас може да намери част от своето обяснение в поевтиняващите жилищни заеми.

Средната годишна лихва по новите жилищни кредити в левове сключвани през месец май на тази година достига 3.96% (ГПР* 4.40%). Това е с 1.07 процентни пункта по-малко спрямо средната лихва през същия месец на миналата година (5.03%), сочат данните на БНБ. 

Спадът на лихвите е даже още по-осезаем при заемите в евро. Средната годишна лихва при новите жилищни заеми в евро през май възлиза на 4.32% (ГПР 4.74%) спрямо 5.61% година по-рано.

Намаление има и на месечна база както при левовите, така и при тези договорени в евро. За сравнение, през април тази година жилищните кредити в левове са договаряни при средна годишна лихва от 4.05%, а тези в евро – при 4.56%.

Така ръстът в продажбите на жилищни имоти у нас може да намери част от своето обяснение в поевтиняващото банково кредитиране. Ниските лихви означават, че банковата система е готова да финансира покупка на жилище със заем както в евро, така и в левове. Така или иначе обаче, тези заеми се характеризират с дългия си срок за погасяване, като на пазара рядко се предлагат оферти с фиксирана лихва за период по-дълъг от 5 години. С други думи, тегленето на жилищен заем е дългосрочно решение, което зависи от много фактори, не само от краткосрочните тенденции.

Поевтиняване на заемите за физически лица има и при потребителските кредити в левове. Средната годишна лихва за нови потребителски заеми в левове е била 8.53% през петия месец на тази година. Това е спад от 0.71 процентни пункта спрямо предходния месец, когато тези заеми са се сключвали при средна лихва от 9.24%. През май месец 2016 година пък потребителските кредити в левове са вървели при средно 10% годишна лихва.
Заемите за потребление в евро са били договаряни през май при средна годишна лихва от 5.38% (5.33% месец по-рано), докато година по-рано са били сключвани при средна лихва от 7.35%.

Кредити за бизнеса за суми под 1 млрд. евро, договорени в левове, са били теглени при средна лихва от 4.18% през май (4.40%  месец по-рано), докато лихвата при тези в евро е била 3.90% (3.70% месец по-рано). Година по-рано, фирмените заеми са били сключвани при средна лихва от 4.98% за левове и 5.06% за евро.

При заемите за суми над 1 млн. евро, лихвите също отчитат спад. Фирмите са договаряли левови кредити в този диапазон срещу средна лихва от 3.13% през май (3.53% месец по-рано) и такива в евро при лихва от 3.39% (3.91% месец по-рано). През същия месец на миналата година, лихвите по заеми в евро са възлизали средно на 3.37%, а тези в левове – 3.37%.   

*ГПР включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, извършването на които е условие за отпускането на кредита

Вижте как може да ви съдействаме за ипотечен кредит

Разнообразие от атрактивни имоти в София

  прочети повече статии

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Изпратете запитване