Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Търговските улици замират

2012-02-16   |  Телеграф, 16.02.12

Голяма част от столичните молове и търговски улици спират да функционират и с всеки изминал ден магазините по тях затварят и се концентрират в по-оборотните центрове. Някои от най-закъсалите вече пестят дори от парно. Това установи проверка на „Телеграф".

Залез
Най-тежко се оказа положението на отдавна изгубилия блясъка си ЦУМ. Половината от магазините в пететажната сграда са облепени с плакати, а решетките им целодневно стоят свалени от поне година. Онези, които пък все още работят, вече са планирали да се изнасят и са обявили окончателни ликвидации. „Не идват нови наематели, само си тръгват. Някои изобщо спират да работят, а други се местят по по-оборотните молове", споделиха продавачките. „Нашите клиенти са основно от институциите наоколо - президентството, Народното събрание, министерствата. Друг почти не влиза, поради което в събота и неделя е голямо мъртвило", оплакаха се консултантките, които се бяха увили в зимните си якета, тъй като големият магазин почти не се отоплява. Въпреки липсата на работа обаче наемите не са паднали и с лев, поради което и ЦУМ държи едни от най-високите цени в столицата.

Скъпо
Другото място, което вече не прилича на себе си, е „Витошка". Ако минете по нея от край до край ще видите, че поне 15 помещения стоят празни, а мръсотията в тях говори, че е така от месеци. При наеми от по 100 евро квадратния метър, което прави по 4000 евро месечно, положението на „Витошка" е напълно обяснимо. За магазин от 115 кв.м собственикът иска наем 6500 лева без ДДС. Друг за помещение от едва 45 кв.м настоява за 3600 евро. Затова голяма част от търговците се местят по уличките около булеварда, където цените са много по-приемливи. Другите пък се насочват към моловете, в които потокът от хора е далеч по-голям. „Метрото изгони магазините към The Mall и „Сердика Център София", надяваме се, че като приключат ремонтите, пак ще се върнат тук", коментираха търговци, които от години развиват бизнеса си в центъра на София.

Търговската дейност по „Витошка" ще започне плавно да се възстановява след откриването на новата отсечка на метрото под булеварда. Сега свободните площи по булеварда достигат 10%, толкова са и магазините със сменени наематели. За сравнение, незаетите площи в трите най-успешни мола - The Mall, „Сердика Център" и „Мол София" са едва 2-3%. В по-периферните -като Sky City, свободните магазини също са двуцифрено число.

Заради конкуренцията на моловете главните търговски улици са свалили наемите с 27%. Въпреки това те остават по-високи, отколкото тези в моловете - 40 срещу 32 евро на квадрат.

Без късмет
Далеч от метрото, улица „Граф Игнатиев" също запада. По нея могат да се видят поне 10 пустеещи помещения. На възловите места като площадите „Патриарх Евтимий" и „Гарибапди" магазините никога не оцеляват, което си остава абсолютна мистерия за продавачите. „Има един магазин, който за последните 4 години се е сменил минимум 5 пъти и сега пак е пред фалит - не му върви", обясни Виолета, която работи на улицата от много време.

В близкия мол - „София Сити Център", нещата са подобни, като дори плъзнаха слухове за продажбата му. През лятото киното в мола не издържа в условията на криза и спря да прожектира филми. Магазините пък един по един започнаха да се изнасят към другите търговски центрове и фирмите рядко се задържат за повече от 4-5 месеца в „Сити Център". „През последната година клиентите ни станаха обидно малко. Повечето идват на разходка или да напазаруват от магазина за хранителни стоки", споделиха с нас консултантките.

Друг комплекс, който предизвика абсолютен фурор при отварянето си, а сега в него работи само боулингът и няколко магазина, е „Прин-цес аутлет център" в столичния квартал „Младост". Неудобното място, на което е разположен, според служителите му е изиграло лоша шега на бизнеса в него.

Оборот
Най-оборотни сред моловете се оказват The Mall и „Сердика Център София", в които са събрани всички най-известни световни марки и потокът от хора не спира. Мол „София" на бул. „Ал. Стамболийски" също не им отстъпва и въпреки че се забелязва намаляване на потока от хора, все още няма пустеещи помещения и търговците успяват да оцелеят. Квартални молове като „Скай сити" и „Галакси" в „Гео Милев" пък се поддържат от постоянна клиентела,съставена от живеещите в квартала, които си чукват срещи там на по кафе, покрай което забърсват и някое парцалче от бутиците.

3 нови комплекса ни чакат до 2013-а
Докато сегашните молове замират лека-полека, в столицата се строят още търговски центрове. Вече започна изграждането на най-големия подобен в България - Sofia Ring Mall. Той ще е с отдаваема площ около 70 000 кв.м и се намира край Околовръстното шосе. Според първоначалните планове ще е директно свързан с хипермаркет ИКЕА. Откриването е планирано за 2013 г.

В края на тази година пък трябва да заработи и Paradise Center. Той се е разпрострял на 80 000 кв.м отдаваема площ и се намира в близост до бул. „Черни връх" и ул. „Сребърна". Според първите информации в този мол ще има цял увеселителен парк. При представянето инвеститорите обясниха, че там са предвидени 25 000 кв.м отдаваема площ за забавления. Ще има боулинг, билярд, видеоигри, фитнес и кино,както и ледена пързалка и атракциони за любителите на силните усещания. Предвидено е да има фонтани и водни каскади наред с магазините.

Малко по-скромен ще е „България мол" със своите 33 000 кв.м. Той е разположен на кръстовището на бул. „България" и бул. „Тодор Каблешков". Комплексът трябваше да е готов още 2009 година, но проектът беше замразен. Сега кипи работа по завършването му.

Новите молове, които предстоят да отворят врати в София, залагат на забавления, а не само на продажбата на дрехи.

Разгледайте всички наши оферти на магазини за продажба и под наем


  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване