През август и септември ще има нов спад в строителството

2009-07-29   |  econ.bg, 29.07.09

Около 11% е спадът в строителството за полугодието спрямо същия период на миналата година. Това каза Симеон Пешов, председател на Българската строителна камара, цитиран от Агенция "Фокус".

Очакванията са, че през юли, август и септември ще бъде отчетен нов спад, който е трудно да се прогнозира. Причина за него ще бъде краят на инерцията от миналата година, липсата на нови инвестиции и закъснели публични инвестиции. Докато се организират публичните инвестиции, договори може да се подпишат, но работа няма да има. Това е обективен процес, посочи Пешов.

Според него новият кабинет може да спре спада в края на годината и в началото на следващата процесът да се обърне, но без да стига нивата от средата на миналата година.

"Спасението е в европейските фондове. Трябва да се възстанови доверието пред Европа. Необходимо е да се осъществи бърз преглед на онези проекти, които Брюксел иска да се прегледат, както и бързо обявяване на търговете за Автомагистрала "Тракия" и бързо обявяване на други търгове, подписване на договори в края на годината. Фирмите ще намерят вътрешни резерви, ресурси, за да не уволняват служители. Като има търгове и договори, фирмите няма да съкращават хора и това ще е подкрепата за бизнеса. За това обаче трябва да се бърза и аз смятам, че новото правителство ще направи това - преглед на проекти и обявяване на търговете, за да тръгне обратно процесът нагоре", каза Пашов
В момента се довършват обекти, които са започнати, но не се строят нови.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване