Търговски гиганти растат на юг

2010-11-04   |  Пари, бр. 210, 04.11.10

След втората вълна на нови търговски обекти тази година се очаква да има откриване на нови молове в София не по-рано от две-три години. Предстоящите проекти обаче са истински гиганти за нашите мащаби с отдаваеми площи от над 70 хил. кв. м. Засега най-близка е перспективата на два търговски центъра в южната част на София.

Трите още по-големи
За края на 2012 г. е планирано приключването на мола Paradise Center, който ще бъде изграден на терен от 36 дка между бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна". Търговският център се очертава като най-големия в София с отдаваема площ над 75 хил. кв. м. Също в южна посока, но поне година по-късно инвеститорът "Данаос Девелопмент" ще пререже лентата на своя проект - мол с отдаваема площ 72 хил. кв. м, който ще дели терен с мебелния магазин IKEA. За третия проект в южна посока - "България мол", все още се водят преговори за финансиране. Според източници от пазара обаче, ако те приключат с положителен резултат, молът може да бъде изграден до 2 години по-късно.

Новите стратегии
Освен с мащабите си обаче новите молове ще трябва да впечатлят потребителите и с нови стратегии. Като конкурентно предимство на проекта на "Данаос Девелопмент" отсега се очертава близостта с IKEA. Интересното в този проект е и вмъкването за първи път на нашия пазар на верига от типа "направи си сам". Заради течащите преговори обаче инвеститорите засега не съобщават нейното име.

Според Димитър Киферов от Forton International добра възможност за новите молове е да привлекат купувачи с отработената стратегия за вкарване на нови за нашия пазар марки. Като опции за ключови наематели в този случай се очертават популярни вериги за облекла като Н&М и С&А, които от известно време планират разрастване в посока България. Преди две години например преговорите с С&А бяха на финален етап. Марката трябваше да влезе в "Бургас плаза", "Мегамол Русе", както и в Serdika Center покрай дългогодишните си отношения с ЕСЕ Projektmanagement. Заради лоши финансови резултати на съседни пазари обаче тя отложи стъпването си у нас.

Разгледайте нашите оферти на търговски площи за продажба и под наем


  прочети повече статии

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване