Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на имоти у нас затвърждава тенденцията за стабилизиране

2014-07-10   |  www.investor.bg, 10.07.2014

Пазарът на имоти у нас преодолява изоставането през първите три месеца на годината и записва силни ръстове през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, сочат данните на Агенцията по вписванията. Обобщената статистика за полугодието показва, че пазарът остава стабилен с тенденция за лек ръст при броя на сделките.

Продажбите на имоти в България през второто тримесечие на годината са се увеличили до общо 54 543 спрямо 40 581 през първите три месеца на 2014 г. Ръстът за тримесечието е от 34%, но на годишна база се отчита спад от 2%. Той може да се обясни със забавянето на пазара на земеделски земи през последната година, тъй като на водещите пазари на жилищни имоти – големите градове в страната, се отчитат предимно ръстове при сделките и отпуснатите ипотеки.

Припомняме, че агенцията не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, както и земеделска земя и парцели, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

На годишна база ръстът на сделките за полугодието достига 7,2%, сочат още данните.

Що се отнася до броя на ипотеките, статистиката на Агенцията затвърждава наблюденията на посредниците на пазара, че купувачите на жилищни имоти не желаят да поемат големи дългове и да се обременяват с тежести. Договорните ипотеки отбелязват ръст от 35,7% за тримесечието, но на годишна база отбелязват спад от близо 3% за периода април-юни и почти 5% за полугодието спрямо първата половина на миналата година.

Ако се включат и законните ипотеки обаче, през първото полугодие общият брой на ипотеките нараства с 5 на сто на годишна база.

В София продажбите през второто тримесечие се увеличават с 40 на сто спрямо първите три месеца на годината, но на годишна база ръстът е доста по-умерен – 1,3%. За полугодието спрямо първата половина на миналата година увеличението достига 1,6%. При учредените договорни ипотеки обаче има годишен спад от 2% за тримесечието и 5% за полугодието, макар и през второто тримесечие спрямо първото да има ръст от 55 на сто.

В Пловдив е регистриран ръст на продажбите през последните три месеца спрямо предходните от 22,5%, но на годишна база почти няма изменение. Тенденцията при новоучредените договорни ипотеки във втория най-голям град в страната са подобни като в София – рязък ръст за тримесечието (33%) и спад на годишна база под 5%.

Във Варна продажбите за тримесечието отбелязват ръст от 40 на сто, но на годишна база има спад от 6%, а за полугодието – от 4%. Същевременно обаче в морската ни столица има съществен ръст на учредените нови договорни ипотеки – 44 на сто за тримесечието, 6 на сто спрямо второто тримесечие на миналата година и 5% за полугодието спрямо първото полугодие на миналата година.

Подобни са данните и за пазара в Бургас, включително и за новите договорни ипотеки.

Пазарът на жилища през очите на посредниците

Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties, отчита силен ръст на продажбите в Несебър (вкл. Слънчев бряг) и в спа курортите като Велинград и Сандандски, които са традиционно популярни сред руските купувачи – доминантна група клиенти на българския пазар на ваканционни имоти. Ски курортите, които привличат и интерес от страна на българи – Боровец и Пампорово, също бележат ръст на продажбите. Същевременно обаче продажбите в Банско продължават да пропадат.

Стойкова очаква по-сериозно активизиране на пазара през второто полугодие. Традиционно най-много продажби се сключват през третото тримесечие, а най-много приключени сделки има в края на годината.

Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в консултантската компания "Явлена", коментира за Investor.bg, че пазарът на имоти като цяло е стабилен. В областните центрове цените се задържат, като ако има леки повишения, те са в зависимост от сегмента и качеството на имота.

По думите на Митов пазарът продължава да се движи основно от жилищни нужди, но тази година има една съществена промяна – вече не е водеща цената на имота при вземането на решение за покупка, а качеството му. Според него на пазара има предлагане на много евтини имоти, но хората не желаят да ги купуват заради качеството им. Същевременно имотите в „златната среда“ по отношение цена и качество се реализират в изключително кратки срокове.

Пазарът на имоти е съсредоточен в големите градове, тъй като българинът е доста по-мобилен и отива там, където има работни места, коментира още Митов. В малките градове също има пазар, но с далеч по-малки абсолютни стойности. Освен това там има и значително по-високо предлагане, отколкото търсене.

Що се отнася до проблемите с банките, Митов коментира, че за около седмица продавачите са имали известни колебания и са задържали имоти, докато паниката утихне. Купувачите обаче все по-малко се влияят от политическата ситуация и предпочитат да уредят нуждата си от жилище. Хората обаче не разчитат на кредити, а финансират със собствени средства. Ако се налага заем, първо се търси от приятели, предпочитан вариант е и за доплащане с потребителски кредит, коментира Митов.

Според него банките трудно биха развили ипотечен пазар на фона на свободните пари, с които разполагат и въпреки подобряването на условията по ипотеките.

До края на годината Младен Митов очаква да се запазят нивата на активност и на цените, като според него няма основания да се очакват промени.

Галина Максимова от "Софконсулт" допълва, че на пазара в София броят на купувачите се увеличава и вече се наблюдава баланс на търсенето спрямо предлагането. По думите и предлагането в столицата намалява с бързи темпове.

Максимова прогнозира, че в столицата може да се очаква ръст на цените на качествените, стойностни и перспективни имоти.

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване