Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Разнопосочни сигнали, "леко раздвижване" и прогнози за ново дъно

2010-08-06   |  Сп. Имам имот, бр.8, август 2010 г.

Какво се случва на пазара на недвижими имоти? Добра ли беше първата половина на годината за брокери и консултанти, или кризата продължава да притиска бизнеса? Има ли оптимизъм в бранша, или все още сигналите, подавани от купувачи и продавачи са прекалено разнопосочни, за да може да се говори за трайна тенденция на стабилизация?

Отговор на всички тези въпроси се опитват да дадат авторитетни международни и български компании и фирми, занимаващи се от години с консултации, продажба и управление на имоти. Всяка от тях е направила своя анализ на ситуацията и картината, очертана с две думи от всички е: „леко раздвижване". Най-оптимистично, ако може така да се каже, звучат докладите на Colliers International за различните сегменти на пазара - жилищни, офис, търговски и логистични площи. Според международната консултантска компания през първите 6 месеца на 2010 г. се наблюдава повишен интерес и реално търсене от страна на купувачите на жилищни имоти. „Лекият спад на безработицата, намаляването на низходящия темп на БВП и повишената достъпност до ипотечно кредитиране несъмнено оказаха положително влияние на пазара", смятат специалистите от Colliers.

„Прогнози за предстоящото полугодие не могат да бъдат направени", коментират от една от най-големите български компании за недвижими имоти „Адрес". Възможно е оттеглянето на продавачите да повлияе в посока ръст на цените. Известен застой също е вероятен, ако купувачите се повлияят от общата икономическа среда и повишаване на данъците и таксите, допълниха от компанията за недвижими имоти.

Според „Адрес" единствената ясна тенденция на пазара, очертана през първото полугодие на 2010 г., е липсата на яснота и общата нерешителност. Спадът на цените на жилищата вече се оказва недостатъчен, за да успокои пазара, смятат в компанията. По техни данни обаче цените в някои райони в София започват да се покачват.

Наблюденията на Бългериан Пропертис са, че пазарът е изключително динамичен и реагира на всякакви икономически и политически новини и тенденции. Според тях първите две тримесечия дават разнопосочни сигнали - спад на офертните и на цените на база реално сключени сделки през януари-март, и след това връщане на цените (на база реално сключени сделки) през април-юни до нива от 2009 г.

Май най-слаб за бранша от началото на годината

Несигурността относно антикризисните мерки и данъчната политика оказаха влияние върху имотния пазар през месец май, който е бил изключително слаб за бранша, допълват от Бългериан Пропертис и се опасяват от нова криза при имотите. На тази прогноза светкавично реагираха от Националното сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ) u Камарата на строителите в България. Те определиха като опит за манипулация данните на Бългериан Пропертис и мнението им, че стабилизирането на пазара няма да е плавно.

„Данните не отразяват действителното състояние на пазара. От края на 2009 г. тенденцията е за стабилизиране на цените на жилищата", коментира Лъчезар Искров, председател на НСНИ. Според него в Европейския съюз вече имало сигнала, че спадът при имотите е отминал и активността нараства. Искров цитира и данни от службите по Вписвания. През второто тримесечие на т. г. у нас са регистрирани 45 464 покупки на имоти. В сравнение със същия период на 2009 г. сделките намаляват с 12,6%. Според Искров обаче реално има задържане на активността, тъй като през м.г. са били приключени много сделки за жилища, купени „на зелено" през 2007-2008 г.

„Цената на новото строителство няма как да падне при по-високата цена на природния газ. Суровината се използва при производството на някои строителни материали", коментира и новоизбраният председател на Строителната камара Светослав Глосов. На фона на всички тези прогнози, анализи и спорове на базата на данни от реално сключени сделки на българския пазар, от Jones Lang LaSalle (JLL) дойде следното предупреждение: „Европа навлиза във „втората фаза" от кризата на пазара на имоти."

„През първото тримесечие на годината хората смятаха, че кризата ще се разсее, но през последните няколко седмици става ясно, че проблемите няма да изчезнат", коментира Дермот Чарлсън, директор Паневропейски оценки в Jones Lang LaSalle (JLL). Според него през второто полугодие страни като Испания и Италия ще усетят проблемите от мащабните ограничения в разходите, които ще се отразят върху стойностите на имотите. Тези свои очаквания той определя като втората фаза от кризата.

Същите опасения изказва и Найджъл Робъртс, председател на борда на директорите на JLL за Европа, Близкия изток и Африка. „Общият ефект от ограничителните мерки е неизбежното забавяне по отношение на търсенето във всички сектори, както и ограничения ръст на БВП тази година. Той ще забави започналото плахо възстановяване", смята Робъртс. „Аз не споделях становището, че може да има „двоен спад", но не смятам, че това може да бъде изключено сега. Ограничителните мерки ще отнемат много от капацитета на системата, докато тя се възстановява".

По мнението на Майкъл Хадок, директор на СВ Richard Ellis за Евро¬па, Близкия изток и Африка, някои видове търговски центрове ще бъдат най-потърпевши, тъй като въпросните мерки ще засегнат пряко потреблението. Той смята, че първокласните търговски центрове, „където има както разнообразно, така и пълно предлагане на храни и облекла", ще се справят доста добре. „Но търговски центрове с по-ограничено търговско предлагане са в по-голяма опасност", предупреждава той.

Наред с това тази ситуация може да не се отрази единствено върху търговските имоти и търговията.

По мнението на Сотирис Цолакос, директор Европейски проучвания в Property Portfolio Research, цитирано от PropertyWeek, мерките на правителствата за ограничаване на разходите може да доведат до ситуация, в която В Европа не се усвояват нови площи тази година. Според него това може да стане, ако прогнозите за ръст в еврозоната се намалят дори с 0,5%.

В Европа се страхуват от втора фаза на кризата

„Бизнесите не могат да планират наемането на повече хора и по¬вече площи, освен ако не виждат ясни сигнали, че икономиките се подобряват", обяснява той. „Ние прогнозирахме около 400 хил. кв. м нетна абсорбция за Европа тази година, но това ще се промени, ако икономистите ревизират своите прогнози за ръст. Ръстът на наемите няма да се възстанови до 2012 г.". Все още е прекалено рано да се правят по-конкретни прогнози за негативния ефект на мерките върху стойностите на имотите, но на пазара съществува очакване, че тази ситуация може да застраши някои страни като Италия от повторна рецесия. Според експерти през идните месеци стойностите на пазари като Испания, Италия, Гърция и Португалия може да започнат да се понижават.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване