Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Първи сме по собствени жилища

2008-09-25   |  24 часа, бр. 265, 25.09.08, Йовка Димитрова

Броят на слънчевите и на дъждовните дни е част от европейския стандарт за живот, както и честотата на автобусните спирки, броят на зъболекарите, велосипедните алеи, паркингите и количеството заемани от библиотеките книги.
Еврокомисията сравни условията за живот в 362 града в 42 държави от Стария континент, сред които и 7-те най-населени у нас: София, Варна, Пловдив, Бургас, Плевен, Русе и Видин, по много социално-икономически и културни критерии.

Българските градове не се добраха до първите места в нито една класация - нито престижните, нито негативните. Като цяло обаче животът в София в най-голяма степен се доближава до този в Европа, докато Варна и Пловдив се измъкват с по-малко наказателни точки.

Брюксел не се ангажира да посочи кой е най-добрият град за живеене в Европа, но обяви холандския Алмеер за най-бързо растящия град на континента. Придатъкът на Амстердам е нараснал почти с една четвърт за 5 г. Новодомци се тълпят и в холандския Утрехт и германския Лайпциг, но пет от 10-те най-бързо растящи градове в Европа са в Турция, както и два от 4-те най-гъсто населени.

Младите се стичат към Барселона, не на последно място и заради камарите книги, издадени напоследък в прослава на каталунската столица. И докато нови заселници прииждат към Палма де Майорка, ирландския Галуей и Каламата в Гърция -предпочитани от емигрантите, Източна Европа обезлюдява, особено Румъния, Източна Германия, Словения, но също и Португалия и Италия. В Европа има едва 26 града с население над 1 млн., които привличат всеки 10-и.

Италия е европейската Флорида с 9 от 10-те града, в които пенсионерите съставляват между 1/3 и 1/4 от цялото население като в Триест, който държи рекорда, всеки трети се наслаждава на старините си.

Най-малко безработни има в Люксембург - 0,8%, а в полския град Радом всеки трети си стои вкъщи. Въпреки „износа на полски водопроводчици" в Европа Варшава остава най-засегнатата от липсата на заетост държава в ЕС със 7 града в топ 10 по безработица. Сред милионните градове проблемът с трудовата заетост е особено сериозен в Хамбург, Атина и Братислава. Самонаемането е най на почит в Гърция, където всеки трети си е собствена фирма.

Европейската столица Брюксел е покрита със срамната слава и на столица на крадците 1 от 100 жители става жертва на обир годишно. Изненадващо швейцарският Берн е преследван от същата участ, следван от Лондон и Амстердам. Като най-сигурни се сочат Мадрид, Хелзинки и Люксембург. Италианците пък си патят най-много от автоджамбази - 7 от 10-те града, където крадците са хиперуспешни, са на Ботуша. В същото време Брюксел е еталон за опазване на природата, като успява да рециклира до 90% от боклука. Но поне 70 от проучваните градове, включително българските, не разполагат със заводи и събират сметта на открито.

Важен фактор за привлекателността на градовете е климатът, твърди Европейската комисия. В този смисъл сред най-отблъскващите природни феномени е дъждът, от който страдат най-вече на Британските острови, макар класацията да се оглавява от два германски града - Хале ам дер Заале край Лайпциг и Кьолн в западната част на страната. Сушата жари по 300 дни годишно шест турски града, най-слънчево все пак е в Португалия.

Данните за България са стари - от 2001 г., но авторите са успели само с тях да се сдобият. По трудов потенциал София далеч изпреварва следващия я Пловдив със своите почти 800 000 жители в трудоспособна възраст срещу 245 хил. в града на тепетата и 230 хил. във Варна. На опашката е Видин, където работната сила е 49 хил. Затова пък край Дунава се раждат по¬вече деца на глава от населението в сравнение със столицата и останалите големи градове. След като изкласят гимназията, видинчани напускат родното място.

Най-верни на града си са варненци, следвани от софиянци и пловдивчани, които, изглежда, по-лесно се устройват на работа и в университетите. За разлика от западноевропейските големи градове, изоставяни от възрастните си жители в полза на крайморските и по-спокойни селища, от седемте изследвани български града най-голяма концентрация на пенсионери има в София, следвана от Русе, Пловдив и Бургас. Причината вероятно са по-добрите условия на живот в столицата и достъпа до здравна помощ.

На лекарите трябва да се припише заслугата, че в София живеят най-много хора над 75-годишна възраст пропорционално на цялото население - 6 на сто.

Най-малко те са във Видин, Бургас и Плевен. И макар че тенденцията е към удължаване на живота, смъртността се повишава във всички проследени градове. Смъртността от сърдечни и респираторни заболявания при хората в трудоспособна възраст бележи рекорди във Видин и Бургас и е най-ниска във Варна. Животът в Пловдив е белязан също с по-малко стрес. В София, Русе и Плевен вероятността за инфаркт е еднаква - 0,16 на сто. По болнични легла на глава от населението Пловдив и Плевен са далеч пред София, като най-сложно е положението в Русе, където едва 7,5 от 1000 имат гарантирано място в болницата срещу 9,24 в столицата и 11,47 на 1000 в двата града отличници. Детската смъртност е най-висока във Видин и Русе и най-ниска в София.

В българските топ 7 живеят над 99% българи. Дори в София - най-глобализиращия се от тях, чужденците са едва 0,77 на сто.

Най-много единаци има в София, където броят на домакинствата, състоящи се от един член, е почти една трета. В столицата 1 от 10 възрастни хора живее самотно, най-малко са те във Видин и Плевен. 1 от 4 жилища във Варна също се обитава от 1 човек. Традиционното семейно съжителство е предпочитано в Плевен и Видин, където съответно 81 и 83 процента споделят дома си с близките. Във Видин, Русе и Плевен пропорционално самотните родители са повече, отколкото в Пловдив, Варна и Бургас, а София балансира между семействата с двама родители и разведените или живеещи без брак.

България безапелационно е сред най-развитите държави по количеството собствени жилища. Най-много хора разполагат със собствен дом във Видин и Бургас - около 90 %, докато в София 1 от 5-има е под наем. По този показател Варна се доближава до столицата. В същото време в крайдунавските градове хората предпочитат къщите пред блоковете, докато в София апартаментите са превзели пейзажа и под 10 на сто обитават собствена къща. Въпреки че притежават недвижимост, българите са сред най-онеправданите по жилищна площ европейци.

Най-тясно им е на плевенчани с 13 квадрата на човек, но разликата с живеещите нашироко софиянци не е толкова голяма - 14,6 кв. м на човек. Столицата се откъсва напред по брой на градинки, следвана от Варна, докато Видин се черви от недостига на зелени площи, а останалите големи градове са далеч от европейските еталони.

Положението с престъпността е най-критично в Бургас и най-спокойно в Русе. Крайморският град изпреварва даже София по брой на регистрирани криминални деяния - почти 27 на 1000 са били жертва на някакво посегателство срещу 25,6 в столицата. София води твърдо черната статистика по убийства, следвана от Бургас, докато в Русе, Видин и Пловдив те са изключително редки. При кражбите на коли първенството на столицата е еднолично - 4,2 на 1000 жители. В Бургас противозаконно отнемат 1,7 коли на 1000, докато в Русе, едва 0,5.

Доходите остават най-високи в София. Втори по заплати са във Варна, но възнагражденията са с 1/3 по-ниски от софийските. В Бургас, Русе и Плевен са научени да стягат повече кесията, докато във Видин вземат почти 3 пъти по-малко за труда си, отколкото в столицата. Затова пък във Варна най-много компании са банкрутирали, следват Плевен и Бургас. По фалити София е малко пред Пловдив, където явно имат най-добър бизнес нюх.

Един от трима столичани има университетска диплома, докато във Варна висшист е всеки пети, почти колкото в Плевен и Пловдив. Високо образованите са по-нарядко в Русе и Видин, но не падат под 16%.

Софиянци и бургазлии се записват като любители на киното, докато в Плевен и Видин почти не стъпват в салоните. По посещаемост на театрите Русе излиза внезапно напред след столичани, докато в Пловдив, седалището на театралния фестивал "Златната ракла", изглежда не обичат Мелпомена.

Почти не пристъпят и в музеи - едва 0,19 пловдивчани се отбиват да видят старините. За разлика от тях плевенчани ходят почти три пъти повече в музеи даже от столичани. Във всички български големи градове броят на библиотеките, театрите и музеите на 1000 жители е 0.

Компютър има 1 от 10 домакинства в София, 1 от 12 във Варна. Във Видин от 100 семейства 3,5 са се сдобили с компютър. 10 формуляра за услуги могат да се изтеглят от официални страници на институциите в Бургас, но нулата стои срещу останалите градове, а данни за София няма.

По климатични показатели най-желани за живеене би трябвало да са Варна и Бургас, където грее слънце 3 пъти повече от столицата. Най-често вали в София - 80 дни, и в Плевен - 78.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване