СТАТИИ

Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. Това коментираха експерти на форума „Градска инфраструктура, трафик и мобилност, метро“, организиран от Градът Медиа Груп.

Според Георги Киров, директор инвестиционни и оценителски консултантски услуги в Colliers International, обичайно четири добри години за имотния пазар са последвани от шест-седем години на затишие.

Бумът на имотния пазар в София е приблизително на година и половина, но в Централна и Източна Европа вече е навлязъл в четвъртата си година. Според него по време на бума властите трябва да се съсредоточат към зоните, в които виждат потенциал за растеж, а в по-слабите години да обърне поглед към северните зони.

По думите му в момента северните райони не са предпочитани не само от инвеститорите, но и от крайните потребители – семейства, които търсят жилище, наематели на офиси, поради липсата на социална инфраструктура като болници, учебни заведения, детски градини.

Арх. Ангел Захариев, управител на архитектурното бюро „А и А Архитекти“, акцентира върху необходимостта от динамично планиране, в което водещи да са урбанистите при равно участие на архитекти, икономисти, социолози, инфраструктурни специалисти, и от осигуряване на връзка между планирането и реалните инвестиции, каквато в момента липсва.

„Средата е ключов фактор за успеха на инвеститорите особено в гъсто презастроени градове като София“, посочи Захариев. Той даде като добър пример Бизнес парка, където по параметри на застрояване е можело да бъде застроена два пъти по-голяма площ от настоящите 150 хил. кв. м. Това обаче се не е случило, защото е взето решение да се инвестира в средата, а не в сградите. Според Захариев обаче голяма част от инвеститорите все още имат краткосрочен хоризонт и не се интересуват какво ще се случи в по-дългосрочен план.

Той изброи няколко основни фактора за успешното развитие на дадена зона. Тя трябва да има пазарен потенциал, за да привлича частни инвестиции, и да разполага с проект с голям мащаб, действащ като гравитационен център, около който да се изгради всичко останало. Необходимо е да се развива инфраструктурата и да се осигури подходящ функционален микс, тъй като според Захариев времето на монофункционалните комплекси отдавна е отминало, а смесването на функциите създава жизнено градско пространство. От значение са също качествената градска среда и озеленяването, което ще става дефицит в бъдеще заради активното строителство, както и дългосрочната визия за бъдещето.

Според Захариев сред зоните в София с най-голям потенциал за развитие са районите около Централна гара и летището, западното направление, индустриална зона „Божурище“. Още възможности за развитие има и пред Бизнес парка в „Младост“, като изчисленията на Захариев показват, че до момента привлечените инвестиции там надхвърлят с 300% първоначалната инвестиция в обекта и съществува потенциал да достигнат 600%.

Допълнителното развитие на зоната може да бъде отключено от три големи инфраструктурни проекта – разширението на изток на Околовръстното шосе, удължаването на метрото с двете станции до Sofia Ring Mall и бъдещата линия на метрото, която да свързва Бизнес парка с лифта в „Симеоново“.

Друга зона с голям потенциал е районът около Цариградско шосе, като Захариев обърна специално внимание на зоните към Горубляне, между булевард „Брюксел“, Интер Експо Център, района около София Тех Парк и около Capital Fort. Това е и районът с най-много обекти – търговски, офисни, развлекателни, и тя ще продължи да се развива и уплътнява, очаква експертът.

По отношение на пространството около Централна гара Захариев посочи, че то трябва да бъде оживено и превърнато в среда за хората с помощта на изграждането на подходящи обекти, които да привличат посетители. Районът ще бъде реконструиран именно от неговото архитектурно бюро, което спечели конкурса през лятото.

„Трябва да имаме обект с общо градско значение, който да бъде припознат като символ на града, и смятаме, че най-подходящо е това да бъде концертна зала. Ще бъдат изградени център за събития, библиотека, музей, ще се инвестира в култура и образование“, посочи Захариев.

Според него привличането и задържането на младите хора в района е от ключово значение за оживяването му. Той подчерта, че за промяната на имиджа на пространството са необходими публични инвестиции в градската среда и частни инвестиции в конкретни обекти, за да се получи успешен микс като в района на гарата в Ротердам, например.

Захариев допълни, че администрацията трябва да бъде проактивна и да обгрижва частните инвеститори, така че да минават през бързи и лесни процедури за получаване на разрешително за строеж.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Имам удоволствието да кооперирам с двама от вашите брокери - Никола Чолаков и Никола Атков. ...
Благодаря за изключителния проесионализъм на Димитър Вълканов от офис Созопол, при реализиране на ...
Благодаря на юрист Мартин Полименов и брокер Калин Чернев за съдействието, компетентността и ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
НСИ: Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

02/Януари/2019
Монитор, 01.01.18, с.5

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е повишението при новопостроените жилища, които отбелязват годишен ръст от 7,2%, докато при съществуващите жилища е отчетено повишение от 5,8%, показват данните на националната статистика.

През второ... прочети повече

Последни регионални новини
Нараства търсенето на скъпи жилища край морето

25/Октомври/2018
Труд, 23.10.18, с. 21, Катерина Ковачева

Лукс имотите завладяха пазара на жилища във Варна. Желаещите да се сдобият с нов изтънчен дом са склони да дадат между 200 хил. и четвърт милион лева за апартамент в морската столица, като срещу тази сума, разбира се, търсят жилище ново строителство. Цените на панелните апартаменти във Варна също отбелязват ръст в сравнение с миналата година, отчетоха още брокерите във Варна.

"Реали... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече