Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата у нас - с 5.4% повече за десет години

2011-10-25   |  Деси Бакърджиева, Строителство Имоти, бр 38

В България е налице намаляващо население и нараснал брой на жилищата, основно в големите градове, което обяснява увеличеното предлагане на имоти за продажба спрямо наличното търсене, а оттам и спада в цените на имотите през последните години след отдръпването на чуждестранните купувачи. Добрата новина за имотния ни пазар е, че качеството на жилищата и битовата осигуреност на домакинствата през изминалите 10 години значително са се подобрили. Това показва анализ на „Бългериан пропертис“, който представя взаимовръзките на демографските тенденции, пазара на недвижими имоти и качеството на жилищния фонд.

Според данните от преброяването, проведено в началото на 2011 г., населението на България е намаляло със 7%, а броят на жилищата в страната е нараснал с 5.4%. „Ако направим сравнение с преброяването от 2001 г. (3 688 802 жилища), проличава разминаването между демографските тенденции и жилищния пазар. Все пак следва да се отбележи и че нарастването на жилищния фонд е сравнително малък процент на фона на бума, който изживя имотният пазар през изминалото десетилетие и на базата на нарастванията, измерени при предишни преброявания. Например през 90-те години на миналия век броят на жилищата е нараснал с 20%“, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан пропертис“.

Според специалистите най-голямо увеличение на броя на жилищата у нас е имало за периода 2001-2011 г. в областите Бургас и Варна. Този факт се дължи както на активното строителство в самите областни градове, така и на масовото строителство на ваканционни имоти, които са били изградени в прилежащите курортни градове в тези области.

Данните от минали преброявания на населението и сградния фонд в България показват, че броят на жилищата непрекъснато нараства от 1965 г. насам, подчертават експертите. „При преброяването от 1992 г. се установява, че има забавяне на темпа на нарастване на жилищния фонд до 6.5%, а населението започва да бележи отрицателен прираст (-5.15%). Той продължава и през следващите вече близо 20 години, а същевременно броят на жилищата продължава да нараства - разминаване, което се обяснява с интереса за покупка на имот за инвестиция и тенденцията за поскъпване на имотите“, допълва Стойкова.

Процентът на собственост на жилища в България е 97.5%. Този показател е доста по-висок спрямо другите европейски страни, където той варира между 50 и 80 на сто.

Анализът сочи още, че процесът на урбанизация продължава. Той е непрекъснат от 1975 г. насам, като делът на населението, живеещо в градовете, непрекъснато се увеличава и достига 72.5% през 2011 г. Професионалистите смятат, че това обяснява и по-големия брой на наличните жилища в градовете (66% от всички), както и по-големия интерес на местното население към покупка на имоти най-вече в големите градове, към които е основната част от вътрешната миграция - София, Пловдив, Варна и Бургас.

Статистиката на НСИ сочи, че почти всички жилища в България имат електрификация, водоснабдяване и достъп до комунални услуги. Канализацията също е добре организирана, т.е. българските домове предоставят добри условия за живот. Неудобствата на имотите са предимно свързани с липсата на баня и тоалетна, което е характерно за много от типичните селски къщи у нас.

По наблюдение на консултантите в днешно време при избор на имот достъпът до интернет е сред решаващите фактори. 51.4% от жилищата в градовете и 16.4% в селата разполагат с достъп до световната мрежа. Много от имотите имат нови енергоспестяващи дограми и външна изолация, като тенденцията е техният дял да нараства в следващите години. Чужденците в България също са важни за демографията и жилищния пазар. Към 1 февруари 2011 г. в България живеят постоянно 36 723 лица с чуждо гражданство и те представляват 0.5% от населението на страната. Най-многобройни са руските (11 991) и украинските граждани (3064). Гражданите на страни от Европейския съюз, които живеят постоянно в България, са 8444, или 23% от всички чужди граждани. Сред тях преобладаваща част са гражданите на Обединеното кралство (2605) и Гърция (1253). Т.е. най-многобройни сред постоянно пребиваващите чужденци в България са гражданите на страни с най-изявен интерес към покупка на български недвижими имоти през изминалите години - Русия и Великобритания.

Изводите от изследването са, че към момента основните показатели на имотния пазар в България са завишено предлагане спрямо търсенето и все още падащи цени на имотите. Брокерите са убедени, че ще са необходими няколко години, за да да бъдат абсорбирани наличните имоти и преди да започне съживяване на строителството на нови сгради, най-вече в големите градове. Професионалистите очакват през следващите години търсенето на имоти в големите градове да остане стабилно поради вътрешна миграция на населението. От компанията прогнозират още, че наред с това собствениците на апартаменти в панелните сгради ще насочат своя интерес към ново строителство.

ХРОНОЛОГИЯ
Увеличението на жилищния фонд от 1965 г. до 1985 г. е обусловено от демографски фактор на нарастване на населението и удовлетворяване на жилищни нужди. След 1985 г. то вече се определя по-скоро от процеса на урбанизация и вътрешна миграция към големите градове. След 1992 г. държавата се оттегля от строителството на жилища и от регулирането на цените на имотите, което прави сектора атрактивен за частните предприемачи. Вече има търсене от страна на хора със спестявания, които искат да ги вложат в жилища, и тенденция цените на имотите да нарастват заради факта, че са били подценени по време на държавното регулиране. Желанието за инвестиция в имот и тенденцията на поскъпване са продължили и през изминалото десетилетие. Инвестициите на местното население са били подкрепени и от чуждестранен интерес към покупка на имоти, което е направило строителството на нови жилища още по-привлекателен и печеливш бизнес. В резултат, макар и населението да е намалявало през последните 20 години, този отрицателен демографски фактор е компенсиран от увеличено местно и чуждестранно търсене на имоти за инвестиция.

Днес в условията на икономическа криза и на ограничени чуждестранни инвестиции в имоти пазарът се връща все повече към фундаментите си и демографските фактори, които ще оказват все по-осезаемо влияние.

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване