Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Съпружеска имуществена общност се прекратява и при принудително изпълнение срещу общ имот

2014-10-09   |  www.segabg.com, 08.10.2014

Може ли, ако съпруг има дълг, то съдебният изпълнител да насочи принудително изпълнение към част от имот, придобит по време на брака и който е част от съпружеската имуществена общност?

Семейният кодекс (СК) предвижда вече три режима на имуществени отношения между съпрузите. Единият е т.нар. брачен договор, в който тези отношения се уреждат изрично. Вторият е режим на разделност, според който всеки си има като лични съответните имущества. Третият режим е на общност, който продължава да бъде масовият случай. Става дума за т.нар. съпружеска имуществена общност, при която всичко придобито от двамата съпрузи по време на брака е общо. И всеки притежава половината от всяка движима или недвижима вещ до доказване на противното.

Чл. 27 от СК предвижда, че съпружеската имуществена общност (СИО) се прекратява с прекратяването на брака. Следващата алинея предвижда, че тази общност може да се прекрати по съдебен ред и по време на брака, ако важни причини налагат това. Същото може да се случи и ако по време на брака съпрузите изведнъж изберат режим на разделност или сключат брачен договор. Съпружеската имуществена общност се прекратява и с влизане в сила на решението за откриване на производство по несъстоятелност срещу съпруг - едноличен търговец или неограничено отговорен съдружник.

Има и още една хипотеза, при която може да се стигне до прекратяване на СИО. Тя е записана в четвъртата алинея на въпросния чл. 27 от СК. Според нея "изпълнението, насочено от кредитор върху вещ - съпружеска имуществена общност, по реда на глава четиридесет и четвърта от Гражданския процесуален кодекс за личен дълг на единия от съпрузите прекратява общността върху тази вещ". Това означава, че може да има принудително изпълнение върху съответната част на съпруга длъжник.

Затова и Гражданският процесуален кодекс (ГПК) е предвидил специална глава 44, озаглавена "Изпълнение върху вещи в съпружеска общност". Така според чл. 502 от ГПК "изпълнение на вземане срещу един от съпрузите може да бъде насочено върху вещ, която е съпружеска общност". Изрично е предвидено, че съпругът недлъжник може да посочи имущество на съпруга длъжник, върху което да се насочи изпълнението. Ако посоченото имущество е налице и вземането може да се удовлетвори от него, след извършването на описа изпълнението по отношение на вещта - съпружеска общност, се спира. Тогава то може да продължи, ако след осребряване на посоченото имущество вземането или част от него остане неудовлетворена.

Когато съпрузите са съгласни изпълнението да бъде насочено върху определена от тях вещ, която е съпружеска общност, то тогава се прилага друг принцип. Според него "длъжникът може да предложи изпълнението да бъде насочено върху друга вещ или вземане или да бъде извършено само чрез някои от исканите от взискателя начини на изпълнение". В този случай, ако съдебният изпълнител прецени, че предложеният от длъжника начин на изпълнение е в състояние да удовлетвори взискателя, то той насочва изпълнението върху посочената от длъжника вещ или вземане.

ГПК урежда, че когато установи, че вещта, върху която се насочва изпълнение, е съпружеска общност, съдебният изпълнител е длъжен да уведоми съпруга недлъжник. Последният може да обжалва изпълнителните действия поради неспазване на поредицата от изисквания от страна на изпълнителя.

Освен това съпругът недлъжник може да оспори вземането на същите основания и по същия ред, както съпругът длъжник, както и да обжалва изпълнителните действия на същите основания като него. Недлъжникът може да участва и в наддаването при публичната продан на вещта.

Когато изпълнението е насочено върху вещ в съпружеска общност, след продажбата на вещта съдебният изпълнител трябва да изплати половината от получената сума на съпруга недлъжник. Останалото разпределя на тези, на които другият дължи.

Съпругът недлъжник може да осуети проданта, ако до предаването на движимата вещ в магазин или борса, съответно преди началото на явния търг с устно наддаване, а за публичната продан на имот - до деня, предхождащ деня на проданта, внесе по сметка на съдебния изпълнител равностойността на дела на съпруга длъжник от общата вещ според определената цена за продажба в магазин, съответно от цената на имота. Когато съпругът недлъжник участва в наддаването, той се обявява за купувач, ако заяви, че желае да купи имота по най-високата предложена цена.

Важно е да се знае, че съпругът недлъжник не може да противопоставя на взискателя, че поради приноса си в придобиване на вещта има право на по-голям дял, отколкото съпруга длъжник. И взискателят не може да претендира, че на същото основание делът на съпруга длъжник е по-голям.

  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване