OBG: Туристическият бранш в България се развива със стабилни темпове

2008-08-26

Според годишното издание с икономически анализи на OBG The Report: Bulgaria 2008 туристическият сектор продължава да играе важна роля за развитието на българската икономика, създавайки нови работни места и осигурявайки постоянен поток на чуждестранни туристи в страната.

Туристическата индустрия осигурява 14% от БВП и е ценен източник на валута, която е изключително необходима за балансиране на бюджета. Секторът също така играе важна роля на пазара на труда, осигурявайки 371 000 работни места през 2007 година, което възлиза на 12.3% от общият брой работни места в страната, съобщиха от анализаторската компания.

Само през първите 8 месеца на 2007 година туризмът генерира 1.83 милиарда долара оборот, което е повишение с 14.3% в сравнение със същия период на предходната година. В сравнение със съседните страни, туристическият бранш в България се развива със стабилни темпове. Въпреки че има проблеми с остарялата пътна инфраструктура и презастрояването в някои зони, се наблюдава стабилен поток на инвестиции в местата за настаняване, отдих и развлечение през последните няколко години.

Едно от основните предимства на България като туристическа дестинация е фактът, че тя привлича туристите в два различни сезона – през лятото с плажовете по Черноморието и през зимата със ски курортите, като и двата начина на отдих предлагат отлична качество на достъпни цени, особено за чужденците.

Развитието на бранша продължава и чрез редицата проекти, които в момента текат, включително план за построяването на пет звезден комплекс край Бургас на стойност 12 милиона евро, който ще има капацитет да посреща 7 000 туриста на година. Инвестиция за 35.7 милиона евро ще бъде направена в най-стария и известен ски курорт в България – "Боровец".

По-нататъшното развитие на туристическия сектор според Националния борд по туризма ще бъде насочено към превръщането на страната в целогодишна туристическа дестинация, чрез организирането на ваканционни мероприятия алтернативни на традиционните летни и зимни забавления.


Разгледайте нашите оферти във/близо до ваканционно селище

  прочети повече статии

Споделете
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114