Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Земя в регулация се продава 15% по-скъпо

2009-12-16   |  София Терзийска, 24 часа, бр.344, 16.12.09

Ако притежавате земя, която искате, но не можете да продадате заради кризата и застиналия пазар, имате няколко възможности. Едната е да изчакате по-добри времена, но проблемът е, че никой не се ангажира да прогнозира кога ситуацията ще се подобри. Другата е да намалите сериозно цената, но пак няма гаранция, че ще намерите кандидат-купувач. Третата е да пробвате да направите регулация на мястото с цел то да стане по-привлекателно, пък и по-скъпо.

Цената на земята, когато бъде вкарана в регулация, можеше да се вдигне между 2 и 10 пъти преди кризата, а в отделни случаи и повече. Сега обаче е в рамките на 10-15%.

Въпреки това земя в регулация е по-привлекателна. Какво трябва да знаете, ако изберете третия вариант?

Границите и предназначението на земеделските земи, които се включват в строителните граници на населените места, се определят с общ или подробен устройствен план. Включването на имот в тези планове става след процедура по промяна на градоустройството.

Не всяка земеделска земя може да се вкара в регулация. В случай на отказ или обжалване в съд процесът може да продължи и повече от година.

Процедурата

Комисията към областната дирекция за земеделие и гори, където се намира имотът, има правомощия да промени предназначението. Това е при условие, че масивът е с площ до 50 дка. Когато е по-голям, решението се взема от Комисията за земеделски земи към Министерството на земеделието и горите.

Първо трябва да се подаде молба до кмета на общината, където се намира имотът. Към нея се прилагат документи за собственост или за учредено вещно право за строеж в полза на инвеститора.

Молбата съдържа подробна информация за имота - къде се намира, с какъв размер и граници е, какъв тип е, какво е отстоянието му до пътища и т.н.

С молбата се иска разрешение за изготвяне на подробен устройствен план (ПУП).

Планът задължително се съгласува със съответните експлоатационни дружества - енерго, ВиК, топлофикация и др. Това гарантира възможността да се осигури инфраструктура в имота - електроснабдяване, водоснабдяване и канализация. В случай че ще се изгражда крайпътен обект, в ПУП трябва да е отразено и какви ще са комуникационните и транспортните връзки.

Документите

Освен ПУП са необходими още документи. Такива са например скицата на имота и ситуационен план, на който да е отразено местоположението му на картата за възстановената собственост. Иска се становище от РИОСВ, а в определени случаи и доклад за въздействието върху околната среда.

Документът за категоризация на земята се издава от областната дирекция "Земеделие и гори". От "Напоителни системи" пък се взема удостоверение за поливност.

обственикът на земята трябва да се снабди и с множество индивидуални и колективни административни актове. Иска се и съгласието на съседите за ПУП.

Решението

Комплектуваната преписка с всички документи се внася в експертен съвет със заповед на кмета на съответната община. Ако бъде одобрена, се утвърждава строителна площадка.

Въз основа на положителното решение на експертния съвет кметът издава заповед и цялата документация се внася в областната дирекция "Земеделие и гори".

Чака се около 2 месеца. През това време трябва да се даде разрешение за промяна на предназначението на земеделската земя или да се откаже такова. Вписва се в регистъра на общинската служба "Земеделие и гори".

Разходите

Разходите зависят от много фактори. Освен за изготвянето и съгласуването на ПУП се плащат такси по специална тарифа. Конкретният им размер зависи от категорията на земята, площта, която ще се застроява, местоположението и т.н.

Влияние върху таксите оказва и предназначението и видът на строителството. Те са различни за търговски, производствени, административни обекти, складове, курортни, туристически, спортни сгради и др.

В случай че ще ползвате консултант, който ще ви помогне при събирането на документите, също трябва да предвидите средства. Комисионата варира в зависимост от обема на работата и големината на обекта.

Съвети

- Добре е собственикът на земята, който е подал документи за вкарване в регулация, да проверява всяка седмица докъде се е придвижила преписката в съответната служба, съветва Симеон Митев, шеф на "Шанс 96". Често този документ се губи и процедурата се забавя много.

- Препоръчително е да се направят и геологични проучвания на терена. Под него може да има скали или тресавище, които да не позволят строителството.

Може да се помисли и за ново геодезическо заснемане. Често старите планове били с невярно съдържание, объркани граници, неточно местоположение и т.н.

Разгледайте нашите оферти на регулирани парцели

Разгледайте всички наши оферти на земя

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване