Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС участва в дискусия с представители на най-големите компании за недвижими имоти

2009-12-17   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Изпълнителният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Михаил Чобанов и оперативният директор на компанията Полина Стойкова участваха в дискусия, организирана от списание "Имам имот" на 14 декември в София, на която присъстваха представители на най-големите компании за недвижими имоти в страната. Темите на дискусията бяха свързани с тенденциите на пазара, цените, ефекта на кризата за различните пазарни сегменти, ролята на държавата и на банките и очакванията за 2010 г.

Експертите в бранша се обединиха около няколко основни извода от изминалата кризисна година за пазара на недвижими имоти в България:
• Пазарът претърпя корекции, регулира се и от него отпаднаха непрофесионалните строители, посредници и спекулативните купувачи
• Цените на имотите спаднаха с около 30-35% на годишна база
• Имотите с по-ниско качество се реализират на по-ниски цени от имоти със сходни параметри, но с високо качество на строителството, проектирането и изпълнението
• Купувачите са водещата страна при преговорите за покупка на имот, а продавачите са доста по-гъвкави и готови за преговори в цената
• Банките спазват рестриктивна кредитна политика и имат сериозни изисквания към кредитополучателите

Михаил Чобанов подчерта, че от половин година насам има стабилизация около определен обем от нови сделки на месец, а офертните цени продължават да падат. Всеки месец носи със себе си различна динамика и различни типове активни купувачи, т.е. пазарът все още в голяма степен е непредсказуем и може би ни очакват още няколко доста тежки месеца. За възстановяване на пазара от гледна точка на по-голям обем от сделки може би можем да говорим от средата на следващата година.

Относно жилищните комплекси в големите градове – преселването на хора от малките към големите населени места продължава и съответно ще има търсене на имоти в големите градове и в бъдеще. Предлагането на такива имоти, макар и голямо, не е толкова огромно на фона на жилищните нужди на хората. Да не говорим, че голяма част от българите все още жиевят във вече морално остарели условия и един ден те ще сменят жилищата си с по-нови и по-качествени.

Цените на ваканционните имоти паднаха най-бързо и съответно най-бързо започна да се възвръща и интереса към тях – имаме много добри цени и вече много българи дори притежатели на ваканционни имоти в България.

Гледайте основните моменти от дискусията:

Get the Flash Player to see this player.



Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване