Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Една средна българска заплата стига за половин квадрат имот

2011-03-08   |  Сп. Имам Имот, март 2011 г.

През 2010 година със средното месечно възнаграждение в България е можело да се купят около 0,5 кв. м жилищна площ, а пет години по-рано - 0,4 кв. м. Причината е, че цените спаднаха, а компенсациите (усреднените месечни възнаграждения) на наетите продължават да нарастват. Това показва анализ на Бългериан Пропертис, базиран на данни на НСИ за цените на апартаментите в София след приспадане на инфлацията.

Според анализаторите от компанията през 2010 г. цените на апартаментите в столицата са се върнали на нива малко под нивата от 2005 г. В същото време доходите на населението на база компенсация на един нает през 2010 г. след приспадане на инфлацията са с около 65% по-високи от тези през 2005 г. Това означава, че в момента апартаментите в София са много по-достъпни за местните купувачи, отколкото през 2005 г.

Един апартамент от 70 кв. м., например, на цени и с възнаграждения от 2010 г. се изплаща със 132 месечни заплати или около 11 години. През 2005 г. са били нужни 175 месечни заплати или 14,5 години за покупката на същия апартамент.

В началото на изминалото десетилетие покупката на същия апартамент в София е изисквала около 107 месечни заплати или около З години труд. Най-ниската покупателна способност е достигната през 2008 г., в пика на цените на имотите - 0.3 кв. м с месечното възнаграждение или 233 месечни заплати. Тоест тогава са били нужни около 19,5 години труд за покупката на апартамент в София - почти двойно повече, отколкото към момента. Цените на апартаментите в София са спаднали с 32,6% от пиковите им стойности през 2008 г. по данни на НСИ.

Данните на Бългериан Пропертис сочат спад на цените в София от 30,8% спрямо най-високите им стойности от 2008 г. От втората половина на 2010 г. спадовете в цените на апартаментите в София са незначителни и вече ясно се вижда тенденция да клонят към нула. Купувачите са усетили този момент, тъй като вече все повече от тях считат, че сега е подходящ момент за покупка. Началото на 2011 г. беше изключително динамично и успешно за продажбите на апартаменти в София. На фона на задържане на броя на продажбите общо за цялата страна на нивата от януари 2010 г., броят на сделките в София нараства двойно спрямо януари на предходната година, сочат данните на компанията.

Според нейните анализатори обикновено броят на реализираните продажби намалява в първите месеци на годината, но не и през тази година. На практика изминалият януари е бил сред най-силните месеци за имотния пазар в София през последните 2 години и половина. Това им дава основание да прогнозират, че има вероятност да се увеличи куража на купувачите на имоти в София, които отлагаха покупките през последните 2 години. По данни на НСИ номиналният ръст на цените на апартаментите в София от 2000 до 2010 г. е 171%. След отчитане на инфлацията поскъпването става 51,7 на сто. При сравнение с 2010 г. става ясно, че цените са се върнали на нивата от 2005 година.

Същевременно доходите на населението на база компенсация на един нает през 2010 г. след приспадане на инфлацията са с около 65% по-високи от тези през 2005 г., обобщават от Бългериан Пропертис.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване