Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имоти от старо време

2010-01-15   |  Десислава Попова, investor.bg, 15.01.2010

Традиционно ограниченото предлагане за продажба на имоти в селищата със статут на архитектурни резервати е ограничило и спада на цените им в сравнение с тенденциите на общия жилищен пазар, сочи проучване на Investor.bg сред агенции за имоти.

Кризата се усеща главно в увеличаване на броя на имотите за продан и удължения срок за стигане до сделка. Все пак този тип имоти са ограничени и като цяло спадът в цените е доста диференциран и с по-малък темп. Отстъпките също се постигат доста по-трудно, но са в зависимост от спешността на продажбата, коментираха от Адрес.

Общото за всички имоти за продажба в села архитектурни резервати е, че няма явен спад в техните цени, а до намаляване на офертните цени се стига основно при преговори със сериозни купувачи (отстъпките са най-често около 10-15% от обявените цени), посочиха от Бългериан Пропертис. Според техните данни имотите за продажба не са се увеличили от началото на кризата, т.е. предлагането е ограничено, което е и една от причините спадът в техните цени да не е голям и да не се поддават на общите пазарни тенденции. Това ги прави и доста атрактивни за дългосрочна инвестиция, но трябва да се има предвид, че поддръжката на един такъв имот е скъпа, допълват брокерите.

Предлагане

В зависимост от населените места се предлагат различни имоти. Например наред с къщите в Арбанаси се търсят и парцели, върху които може да се строи. В момента неремонтирани къщи нямат шанс да бъдат забелязани от купувачите на трудния пазар за имоти. В момент, когато продавачите са склонни на сериозни отстъпки, купувачите предпочитат да инвестират в дълги преговори, отколкото в реновация на имотите. Според Нели Драгиева, мениджър на Адрес във Велико Търново, новият градоустройствен план на Арбанаси е добавил земеделски земи в регулацията на населеното място и затова има засилено предлагане на парцели.

В архитектурните резервати се предлагат предимно новопостроени имоти в стар стил, луксозно завършени. Къщите са големи - по 150-200 кв. м на цени над 100 хил. евро. Така например, в Арбанаси са обявени къщи за по около 1200-1300 евро на кв. м застроена площ, казват от Бългериан Пропертис.

Търсене

Пазарът е доста свит и има имоти, които са на пазара повече от пет години, коментираха от Адрес. Търсенето, особено в последните месеци, е главно от българи, които имат пари в брой и приемат купуването на имот в архитектурните резервати за добра инвестиция. Според брокерите чужденците, закупили имоти по време на силния пазар, сега по-скоро се опитват да продадат на печалба и срещат сериозни трудности.

Чуждестранните купувачи много се впечатляват от къщите в стар стил и винаги са ги харесвали, тъй като ценят традицията и културното наследство, но цената играе важна роля. При наличието на хиляди евтини къщи в съседни села, повечето от купувачите предпочитат тях, освен ако няма да се препитават от туризъм и отдаване под наем, което дори и в непопулярни села също е възможно, тъй като има много начини за популяризация и привличане на туристи, допълват от Бългериан Пропертис.

Добавената историческа стойност

Несъмнено известните архитектурни резервати добавят по-висока „историческа стойност”. Това най-силно личи в Арбанаси, а донякъде в Жеравна и Боженци. Засега Ковачевица, Лещен и Долен все още не са толкова популярни. Интересно е поведението на собствениците на имоти в Арбанаси, които не са склонни на прекалени отстъпки, имайки предвид миналото, а и настоящата известност на мястото в центъра на България. Те определено считат, че имотите им са прекалено ценни, за да коригират значително цените.

Цените на къщите в Арбанаси са около два пъти по-скъпи от такива със сходни параметри на само 20 км от селото. Именно високите цени определят и сравнително ниското търсене. Интерес винаги е имало, но цените са доста високи и това отблъсква купувачите - и българските, и чуждестранните, коментираха от Бългериан Пропертис.

Офертни цени

Според данните на Адрес като цяло качествените исторически имоти са с цени около 100 хил. евро. В Арбанаси цените варират от 40 хил. евро до 800 хил. евро, в Жеравна цените са около 150 хил. евро, в Копривщица има предложения от 40 хил. евро до 500 хил. евро, в Боженци къщите вървят от 25 хил. евро до около 750 хил. евро, в Котел цените варират от 30 хил. евро до 150 хил. евро, по данни на агенцията.

Сходни цени цитираха и от Бългериан Пропертис - най-скъпата къща в Арбанаси се предлага за 760 хил. евро, а най-евтината - за 49 хил. евро (около 220 евро на кв. м. застроена площ), но тя е във вилната зона на селото и изисква цялостен ремонт.
Параметрите на къщите в Лещен и Ковачевица са сходни с тези в Арбанаси - предимно ново строителство, големи къщи - 150-250 кв. м на цени от 100 хил. до 200 хил. евро. Има и оферти за парцели, но и там цените са високи - например парцел със стара къща за събаряне, като парцелът е 100 кв. м и струва около 30 хил. евро, т.е. около 300 евро на кв.м. Има интерес от страна на гърци, както и много българи търсят ваканционни къщи. Отново обаче високите цени предопределят пазар с по-малка динамика. Тук се срещат и някои недостроени къщи, собствениците на които явно нямат възможност да ги довършат, като при тези имоти би могло да се водят преговори за постигане на по-изгодни цени.

В селата в района на Котел - Жеравна, Медвен, Ичера и други, има имоти със сходен архитектурен стил. Цените и тук са сходни на Арбанаси - около 1000 евро на кв.м. За Жеравна също е характерно слабо търсене и предлагане, тъй като собствениците на подобни имоти не са притиснати от кризата, ползват имотите си или ги отдават под наем и не търсят продажба. Разликата между цените на имоти тук с места само на 10-15 км от Жеравна достига до в пъти по-ниски цени.

Имоти в Арбанаси

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване