Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Слънчев бряг бие Банско по продажба за ваканционни имоти

2012-05-08   |  Dir.bg, 07.05.12

Имотният пазар в Слънчев бряг и Банско продължава да бъде сходен като предлагане и цени, но все още морският курорт води по интерес от страна на руските купувачи, които са основните играчи на пазара на ваканционни имоти у нас.

2011 г. не беше особено успешна за ваканционните имоти в ски курортите, предаде Burgas news. Цените на имотите там спаднаха значително, но от началото на 2012 г. се забелязва известно оживление и интерес към покупка на имоти. Средната офертна цена на апартаментите в Банско за първото тримесечие на 2012 г. e 577 евро на кв.м., а сделки се сключват на средна цена 465 евро на кв.м.

За разлика от Банско и другите ски курорти, през тази година морските пазари са доста активни. Сключват се повече сделки, отколкото в ски курортите. Това се дължи на силния интерес на руските купувачи към морските курорти в България.

Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за първото тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 663 евро на кв.м спрямо 840 евро за същия период на 2011 г., което е доста по-близо до средните цени на реално сключваните сделки там. Сделки се сключват на 440 евро на кв.м за първото тримесечие на 2012 г., което е около нивата от 4-тото тримесечие на 2011 (средна цена 412 евро на кв.м).

Това се отразява и върху продажната цена на селските имоти по морето. Средната цена на продадените селски къщи за първото тримесечие на 2012 г. е 19 870 евро, а миналата година за същия период е била 17 200 евро. Преобладават сделките на цени между 10 000 и 20 000 евро, но не липсва интерес и към по-скъпи и годни за обитаване къщи близо до курорти или големи градове.

Най-голям интерес към селски имоти има в морските райони – областите Бургас, Варна, Добрич, както и селата в централна България – около градовете Велико Търново, Стара Загора и Пловдив. Интересът е най-вече от страна на руски купувачи, но има и доста българи, които искат да си купят къща на село, а в момента има много добри оферти, най-вече препродажби от чуждестранни собственици. Цените на селските имоти в момента са на нивата от 2006 г., а предлагането е много по-качествено от предходните години, когато пазарът в този сегмент едва прохождаше.

Основните купувачи продължават да бъдат българи и руснаци, като българите са активни основно на пазара в София и другите големи градове, а руснаците – в морските курорти. Забелязва се и тенденция на закупуване на ваканционни и селски имоти от български купувачи поради изгодните цени и добрите оферти, които излизат на пазара.

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване