Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Нова надежда за ваканционните имоти в Банско

2015-02-13   |  Политика, бр. 561, 13.02.15

Плановете за изграждането на втори кабинков лифт дават големи шансове за съживяване на пазара на ваканционни апартаменти в Банско, смятат имотни брокери.

Според Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES строежът на новото съоръжение определено ще подпомогне развитието на курорта и ще стимулира привличането на интереса и към имотния пазар.

Илинка Митева от офиса на агенция в Благоевград смята, че вторият кабинков лифт ще привлече още туристи, а от там и клиенти на имотния пазар в най-големия ни зимен център.

„Сега там има много легла в хотелите, пистите в Пирин също имат нужния капацитет, но не така стои въпросът с лифта", казва тя. „На скиорите им се налага да чакат с часове, за да се качат в планината, което е безумие", добавя брокерката.

„Сега през зимата има интерес към имотите в Банско, броят на огледите расте и за това работим и в събота, и в неделя", казва още Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES. По думите й половината от искащите да инвестират в най-големия ски курорт на Балканите са чужденци. „От тях най-многобройни са англичаните и руснаците", добавя тя и уточнява, че руснаците най-често купуват ваканционните апартаменти на цена до 20 000 евро.

Според Илинка Митева през последните 2-3 години няма голяма разлика в интереса към имотите през лятото или зимата. „Продават се евтините двустайни апартаменти на цена до 30 000 - 35 000 евро. „Интересът на чужденците е на вълни. Преди време най-силен бе той от страна на руснаците, а след това и от съседна Македония имаше купувачи.

В зимните ни курорти обикновено интерес има именно от страна на туристи, които са били там преди време и са останали доволни, единодушни са брокерите.

90% от купувачите в Боровец и Пампорово са българи

Пампорово и Боровец българи са 90% от купувачите, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES. Банско единствен от трите курорта привлича чуждестранен интерес и очакваме той да се засили заради изключително атрактивните цени.Средните цени за последното тримесечие на миналата година в Банско и Пампорово са много сходни - 380 и 340 евро на кв. м, докато Боровец остава на нива около 650 евро/кв. м.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за 2014 г. е 358 евро на кв. м - най-ниската до момента. Най-често сделки се сключват около 20 000 евро. За Пампорово продажбите са за по около 26 000 евро, а за Боровец - 35 500 евро.
Предлагането все още е голямо спрямо търсенето, а през изминалите години ски курортите не успяха да привличат толкова голям руски интерес като този по морето и затова отдръпването на руските купувачи се усеща в по-малка степен, смятат имотните брокери.

Разгледайте нашите имоти в ски курортите


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване