Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ръстът на имотните сделки продължава

2013-11-07   |  Монитор, 07.11.13

От началото на годината броят на сделките с недвижими имоти в страната продължава да расте, което е сигурен знак за стабилизацията на пазара. Това сочи анализ на Bulgarian properties.

Според Полина Стойкова, оперативен директор на фирмата, лятото е било доста успешно за имотния пазар. „Запитванията от страна на потенциални купувачи се увеличиха с 20% на годишна база, а обемът от сделките - с 5%”, уточни тя.

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи, които са около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти. Втората по големина група на пазара са българските купувачи, които купуват основно в големите градове и най-вече в София.

В София средните цени на сделките през лятото бяха на ниво 741 евро/кв. м (при 747 евро/кв. м през второто тримесечие и 710 евро/кв. м в края на миналата година). Средната обща цена на закупените апартаменти в столицата е без съществено изменение и през изминалите месеци е 64 200 евро. Според Стойкова вече започнало възстановяване на пазара в столицата, но то няма да доведе до бързо нарастване на цените, а по-скоро ще доведе до умерен и устойчив растеж в среден и дългосрочен план.

Морските ваканционни имоти излизат от кризата и през 2013 г. и интересът към тях нараства, се казва още в анализа. Продажбите през летните месеци се увеличиха с около 20% на годишна база. Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за третото тримесечие е 570 евро на кв. м спрямо 490 евро за същия период на 2012 г. и 550 евро за второто тримесечие на 2013 г., а за третото - 33 700 евро.

В Банско през лятото средните цени са били 375 евро на кв. м, което представлява спад от 6% спрямо второто тримесечие (400 евро/кв. м) и още толкова на годишна база. Същевременно стойността на сделките непрекъснато се свива през последните години и до момента за 2013 г. средната цена на закупените апартаменти в най-големия ни зимен център е 25 400 евро срещу около 40 000 евро за 2009 и 2010 г. и 35 000 евро за 2011 г. Броят на покупко-продажбите обаче е по-голям в сравнение с предходното лято.

Подобна е ситуацията и в Пампорово – там средната цена на продадените апартаменти също е 375 евро/кв. м, като напоследък се забелязва увеличен интерес както от руснаци, така и от българи. Боровец продължава да държи най-високите цени - около 600 евро/кв. м.

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване