Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищно съживяване най-рано през 2011 г.

2009-04-30   |  Радостина Маркова, в. Пари, брой 80, от 29.04.2009 г.

Пазарът на жилища трайно се ориентира към низходящ тренд и най-рано през 2011 г. може да се очаква обръщане на посоката и нов ръст на цените. Около това мнение се обединяват икономисти, брокери на имоти и големи строителни предприемачи. Песимизмът им се крепи на очертаващата се рецесия и прогнозите за тежка икономическа ситуация в страната през близките две години.

Прогнозите

Как ще се възстанови пазарът на имоти, зависи от развитието на икономиката, коментира Красимир Катев, управляващ съдружник във фонда Аврора Кепитъл. Според него най-притеснителна е прогнозираната от МВФ рецесия през тази и следващата година, която води до икономическа несигурност, висока безработица и намаляващо потребление. Те ще засегнат и пазара на жилища, който преживя пика си именно в годините на ръст на икономиката и доходите. Управителят на Линднер Имобилиен Мениджмънт Росен Плевнелиев също смята, че докато икономиката не стъпи на крака, не можем да очакваме възстановяване на жилищния пазар. Според него то ще се случи най-рано през 2011 г., като се има предвид, че процесите в България традиционно изостават от тези в развитите страни. В икономически план, ако се случи чудо, започнем да усвояваме европейските фондове и повече западни компании се ориентират към износ на дейност у нас, към края на 2010 г. може да стигнем дъното и икономиката да започне да се възстановява. Това обаче ще е бавен процес, предупреди Плевнелиев.

На този фон и прогнозите за близките месеци не са оптимистични. Наблюдателите предупреждават строителните предприемачи да не разчитат на оживлението в американската икономика. Продавачите чуват позитивни новини от САЩ и вярват, че пазарът се възстановява, и държат цените. Това обаче е заблуда, предупреди управляващият съдружник в агенция Бългериан Пропертис Михаил Чобанов. Според Милен Марков от Галакси пропърти най-тежко за пазара на имоти ще е началото на есента. Причината е комбинацията от няколко фактора - изборите ще са минали, след сезонната заетост през лятото ще се усети ръст на безработицата, ще излязат резултатите на предприятията за деветмесечието и ще се очертае по-ясна картина за икономическата ситуация в страната. Това според него ще доведе до слаб пазар и покупки на имоти само при крайна необходимост.

Цените

По въпроса за спада на цените брокерите са относително единодушни. Според Михаил Чобанов още не се наблюдава масов спад на цените. На същото мнение е управителят на RE/MAX България Илиян Николов, според когото това ще се случи наесен. Очаквам тогава пазарът в София да се стабилизира на нива между 650 и 800-900 EUR/кв. м за масовото ново строителство. В момента подобни цени се постигат, но с преговори, посочи той. Милен Марков също посочи 600-650 EUR/кв. м като долна граница за строящите се нови кооперации в столицата. Тези цени включват себестойността на строителството, земята, проектирането, разрешителните с включен ДДС и нормална предприемаческа печалба. Над тях трябва да добавим горници за по-качествена локация и по-високия клас сгради. Например в близките до центъра квартали като Лозенец цените на новите жилища ще се установят на 800-900 EUR/кв. м, прогнозира Марков. Според него обаче пазарът на масово строителство в София твърдо ще остане под 1000 EUR/кв. м в близките години.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване