Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

TV7: 17 хиляди новодомци в София

2015-10-19   |  www.news7.bg, 18.10.2015

Телевизия TV7 излъчи репортаж за продажбите на имоти в София. По темата беше потърсено мнението и на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

С 10% повече продажби на жилища отчитат посредниците на пазара за последното тримесечие. В летните месеци в София са сключени над 5500 сделки, а цените на апартаментите са се повишили с 6 на сто. Скъсява се и периодът за продажба на имоти - месец и половина след пускането на един апартамент на пазара в него влизат нови собственици.

„През тази година ставаме свидетели на лихвени нива, които не сме имали никога в историята на банковото кредитиране за жилища. Друга причина е и изчерпването на предлагането, като този фактор играе съществена роля”, коментира Полина Стойкова.

„Хората почти не се колебаят в момента, в който намерят правилния за техните нужди и бюджет имот. В момента, в който излезе добра и качествена оферта на разумна цена, тя понякога се продава в рамките на дни”, съобщи изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В началото на годината Биляна и приятелят й решават да си купят собствено жилище. Като повечето хора първо разглеждат имоти в нови сгради, а докато обмислят какво точно им трябва, цените на тристайните апартаменти скачат с 4000-5000 евро.

Семейството на Биляна залага на по-голямата площ, с която ще разполага, ако купи панелен апартамент. Седмица след избора на жилището получават и кредит.

Условията по ипотечните кредити в момента са другата причина купувачите да се решават по-лесно на покупка. Средният разход за лихвите и таксите по такъв заем в момента е около 6% годишно. При заем от 50 хил. евро с период на изплащане от 20 години вноската е около 350 евро.

Така от началото на годината до края на септември в София са сключени почти 17 хил. сделки - с 20% повече в сравнение с миналата година. А средната цена на квадратен метър се повишава с около 40 евро. Затова сега продавачите намират купувачи два пъти по-бързо от преди година.

Най-често хората търсят тристайни, но в две трети от случаите купуват двустайни апартаменти с цена от 40 до 60 хил. евро.

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.



Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

Вижте всички наши обяви от София

Продайте имот в София с нас!

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване