Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

За пазара на имоти започва нов етап

2013-11-07   |  www.fakti.bg, 06.11.2013

Пет години възход, а след това пет години – криза. За тези десет години младият български пазар на недвижими имоти преживя двете крайности. Дали участниците в него се поучиха от случилото се, ще покажат само бъдещите им действия. Според анализатори вече е време да се разделим с негативизма, да се оттласнем от дъното и да преминем на отсрещния тротоар, където ни очаква позитивизъм и едно нормално развитие на имотния пазар.

През първите пет години въпросът беше: „С колко ще поскъпнат жилищата през следващата година – 20% или 40%?”. Следващите пет години въпросът беше: „Стигнахме ли дъното?”. Отговорът е „Да”. „Дойде момент, в който информацията от имотния пазар вече показва, че са налице сигнали за започнало възстановяване (нараснали обеми продажби, спиране на спада в цените, нараснали обеми новоотпуснати кредити и др.). Тенденциите, които се затвърдиха през изминаващата вече година е, че дъното е достигнато, цените спряха да падат, имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на имотния пазар от кризата”, казва Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Причините за началото на съживяване са няколко. Сред тях са постоянно нарастващия интерес от страна на руснаци към българските морски курорти, както и спадът на лихвените проценти по ипотечните кредити.

През 2013-а имотният пазар усети и ефект на наваксване – хора, които през последните пет години отлагаха решението си за покупка на имот, през тази година се сдобиха с така желания имот и то на добра цена.

„Без съмнение, възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период, който поставя началото на нов етап от развитието на имотния пазар. Този нов период предпазливо наричаме етап, а не цикъл, тъй като цикълът предполага възходяща тенденция, а в настоящата пазарна и икономическа обстановка е по-реалистично да говорим за задържане на сегашните цени за по-продължителен период от време”, коментира Стойкова.

Ако искате да получите пълния ни анализ, моля, изпратете ни имейл.

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване