Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Очертава се 5% спад при цените на жилищата през тази година

2011-11-23   |  Строителство имоти, бр.43, 21.11.11

Не може да се даде категоричен отговор дали е дошъл краят на поевтиняването на жилищата и време ли е да загърбим очакванията за спадове. До този извод стигнаха специалисти по време на дискусия на професионалната мрежа proobook.bg. Pro-дискусията се опита да отговори на един от най-важните въпроси за всички участници на имотния пазар: „Достигнаха ли дъното цените на жилищата?“.

Във форума участваха Младен Митов - мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в „Явлена“, Полина Стойкова - оперативен директор на „Бългериан Пропертис“, Калоян Богданов - маркетинг мениджър в „Адрес недвижими имоти“, и Лъчезар Попов, експерт по инвестиции и продажби.

Докато не станем свидетели на ръст на цените, няма гаранция за това, че дъното е подминато, тъй като при настоящата несигурна обстановка прогнозирането е изключително трудно, смята Полина Стойкова. По нейни наблюдения спадовете в цените се забавят и през тази година те ще бъдат около 5%.

Младен Митов подчерта, че българският пазар на недвижими имоти е вече доста голям и разнообразен. „Цените на жилищата винаги са се определяли от търсенето и предлагането. Когато една икономическа среда се влошава и продължава да се влошава, това естествено влияе върху двата компонента, т.е. увеличаване на предлагането и свиване на търсенето. Не е тайна за никого, че в момента пазарът е най-активен в сегмента на жилищата, и то по отношение на нискоценови имоти. Икономическата обстановка, страхът от безработица, намаляващите доходи и потребление ще предопределят пазара до края на тази година и през цялата 2012 г., тъй като нашата икономика е отворена към европейския и световния пазар, а индикациите на задаващата се рецесия са вече факт“, заяви Митов пред участниците в дискусията.

Дъното при цените на жилищата не е достигнато, убеден е Лъчезар Попов. „Темпът на спад може да бъде променлив, но е спад. Когато няма търсене, а трябва да продадеш, инструментът е намаляване на цената. До момента, в който не се появи насрещно платежоспособно търсене, цените са на пистата и се спускат. Друга възможност за поява на търсене е намаляване на лихвите по депозитите. Което обаче е малко вероятно“, коментира Попов.

По време на дискусията Калоян Богданов взе отношение по един особено актуален в кризата въпрос: „Какъв мотив биха имали хората да купят имот, а не да живеят под наем?“. Представителят на „Адрес“ посочи, че ако едно семейство си купи имот за 40 000 евро и вземе кредит за 20 години, то за периода ще е платило общо 80 000 евро, но ще има собствен дом. Ако живее под наем през тези 20 години, сумата ще възлиза на 40 000 евро.Професионалистите засегнаха и темата за това, кои ще са най-желаните райони в столицата в близките 5-10 години.

Мнението на Младен Митов е, че сегментацията при районите по отношение на привлекателността тепърва ще се задълбочава. Той посочи, че важни фактори за един квартал ще са комуникативност, сигурност, добър жилищен фонд, инфраструктура и обслужване. „Привлекателни ще останат част от южните квартали, централната градска част и източите квартали. Западните също ще бъдат атрактивни поради добрите ценови нива“, допълни Митов.

За Полина Стойкова най-добрите райони в София ще бъдат тези около метростанциите, както и всички, които предлагат качествена инфраструктура, бърз достъп до възловите точки в града и възможност за спокоен живот.

Очакванията на консултантите за бъдещето на пазара не са особено оптимистични. Според Младен Митов възстановяване на пазара ще има, когато икономиката заработи на по-високи обороти и осигури по-висока заетост и доходи. „Това автоматично ще доведе до оживление на сегмента на жилищата и оттам - на целия пазар. Това очевидно се отлага за след 2012-2013 г.“, казва анализаторът от „Явлена“.

Прогнозата на Полина Стойкова е, че възстановяването на пазара може да се очаква при наличие на убедителен и устойчив икономически растеж, което минава през решаване на проблемите с дълговата криза в Европа.

  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване