Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

НСИ отчете спад на цените на апартаментите в България от 1.6% през второто тримесечие на 2011 г. Реалният спад след отчитане на инфлация е 1.9%

2011-07-29   |  Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

На 22.07.2011 г. излязоха данните на НСИ за цените на апартаментите в областните градове на страната през второто тримесечие на 2011 г. Те показват, че все още има спад в цените на апартаментите, но той продължава да забавя темп, като в повечето градове е около 5%. Това сочат и данните на BULGARIAN PROPERTIES, които оповестихме в началото на месеца в анализа ни за второто тримесечие на годината.

Средните цени на апартаментите в България са спаднали номинално с 1.6% спрямо предходното тримесечие и с 6.4% спрямо второто тримесечие на 2010 г. Реалният спад на средните цени на апартаментите след отчитане на инфлация е 1.9% спрямо предходното тримесечие и 9.5% на годишна база (спрямо същото тримесечие на 2010 г.).

За София номиналният спад на цените е 2.07% спрямо предходното тримесечие и 5.94% на годишна база. След отчитане на инфлация цените на апартаментите в София са спаднали с 2.4% спрямо предходното тримесечие и с 9.06% спрямо същия период на миналата година.

Ето и данни за апартаментите в големите градове на страната:

Номинално и реално изменение на цените спрямо предходното тримесечие:

София – номинален ръст (-2.07) и реален ръст (-2.4)
Варна – номинален ръст (+0.95) и реален ръст (+0.62)
Пловдив – номинален ръст (-4.73) и реален ръст (-5.03)
Бургас – номинален ръст (-0.26) и реален ръст (-0.58)
Стара Загора – номинален ръст (-4.37) и реален ръст (-4.68)
Русе – номинален ръст (+1.29) и реален ръст (+0.96)
Велико Търново – номинален ръст (-5.52) и реален ръст (-5.82)

Номинално и реално изменение на цените спрямо същото тримесечие на предходната година:

София – номинален ръст (-5.94) и реален ръст (-9.06)
Варна – номинален ръст (-5.35) и реален ръст (-8.49)
Пловдив – номинален ръст (-9.31) и реален ръст (-12.31)
Бургас – номинален ръст (-5.55) и реален ръст (-8.68)
Стара Загора – номинален ръст (-1.12) и реален ръст (-4.40)
Русе – номинален ръст (-2.12) и реален ръст (-5.36)
Велико Търново – номинален ръст (-10.06) и реален ръст (-13.04)

Спадовете на цените спрямо предходното тримесечие са между 1 и 5%, като най-големи спадове са регистрирани във Велико Търново, Видин, Габрово, Пловдив, Стара Загора и Ямбол. По-големи са спадовете на годишна база (варират между 5 и 15%), тъй като пазарът навлезе във фаза на ценова стабилизация през втората половина на 2010 г.

Натрупаният номинален спад на цените от пика им през 3-тото тримесечие на 2008 г. средно за страната е 36%, като за София спадът е 40.66%. Натрупаният реален спад на цените (след отчитане на инфлация) от пика им до момента е 40.27% средно за страната, а за София – 44.69%.

За повече информация как изглеждат тримесечните движения на цените на апартаментите, моля разгледайте графиките по-горе.

---
Авторски права: 2011 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2011.


  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване