Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

bTV: Цените на имотите са паднали 5-10 процента през 2011 г.

2012-01-09   |  bTV новините, 07.01.2011

В репортаж за това какво се случи миналата година на пазара на имоти в страната, bTV потърси мнението на брокери на недвижими имоти, сред които бе и Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Според данните на BULGARIAN PROPERTIES през миналата година цените на имотите у нас са паднали с от 5 до 10 процента в сравнение с 2010 г. Данните на компанията показват, че докато през 2010-а година офертната цена на квадратен метър в София е била близо 1100 евро, то през 2011 г. вече е около 920 евро. Аналогичен е спадът и във Варна. В края на миналата година цената на имотите в Бургас е паднала до 860 евро на квадратен метър, а в Пловдив - до близо 770 евро.

Имотите в Банско с най-голям спад

Брокерите в Имотите в Банско определят състоянието на имотния пазар брокерите в курорта като пълен застой. Според данните на BULGARIAN PROPERTIES през последната година цените на ваканционните имоти в Банско са паднали с близо 25%.

"В момента продажбите са много намалели, почти трагични. Особено последните месеци се усеща спадът. С около 30 процента спрямо миналата година и по-предишната година. Да ви кажа честно англичаните почти ги няма”, казва Димитър Илиев, мениджър на хотел.

„Мисля, че в момента цените са стигнали почти до дъното - в смисъл, че ние нямаме възможност вече да варираме с нея надолу. Затова залагаме повече на реклама”, допълва Ваня Война, мениджър продажби.

Наблюденията на експертите са, че цените в големите градове са относително стабилни. Въпреки това има спад на търсенето, а оттам и на цените. Изключение не прави и един от най-активните пазари на имоти - този във Варна.

„Да, в някои квартали се забелязва спад от 8-10%, в други квартали се забелязват стабилни цени. Като цяло за изминалата година можем да кажем, че средното намаление на цените е в рамките на 5-7%”, обяснява Дилян Димитров, брокер.

Цената на имота е водеща

Според анализите на BULGARIAN PROPERTIES водеща за купувачите е цената на имота, а в момента най-търсени са двустайните и тристайни апартаменти.

„Това, с което се характеризира пазарът е, че се търсят имоти в ниския ценови клас. Да кажем апартаменти в големите градове за 50 хиляди евро, което е разлика спрямо 2010-а, когато имаше продажби и във високия сегмент”, споделя наблюденията си Полина Стойкова, оперативен директор на компания за продажба на имоти.

Брокерите се въздържат от конкретни прогнози за 2012-а. И все пак споделят, че в момента оптимизъм на пазара липсва.

Да очакваме ли още по-ниски цени тази година

Първоначалните прогнози са, че цените на имотите ще се задържат около сегашните си нива, като не е изключено да има и лек спад. Брокерите очакват, че броят на сключените сделки, ще се задържи на "кризисното" си ниво от 2010 година.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова:

Get the Flash Player to see this player.



  Още новини

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване