Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

460 евро/кв.м. за апартамент в ски курортите

2011-10-19   |  Bulgaria On Air, 14.10.2011

Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, разговаря за пазара на имоти в ски курортите в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air на 14.10.2011 г.

Цените на ваканционните имоти

През последната половин година в Банско се установиха средни цени от 460 евро/кв.м. на обзаведени апартаменти в действащи ваканционни комплекси – имоти, които са готови за ползване и отдаване под наем. Тази цена е наполовина в сравнение с годините преди кризата, когато цените надхвърляха 1 000 евро/кв.м, коментира Полина Стойкова. От пролетта на тази година цените на предлаганите за продажба апартаменти в Банско спаднаха с около 10% спрямо предходните месеци, като регистрираният спад е пореден за последните няколко години.

За съжаление на голяма част от собствениците на апартаменти в най-големия ни ски курорт, бизнес плановете за печалба от препродажба или отдаване под наем на имотите им не се изпълниха и голяма част от тях в момента препродават на загуба, която достига и до 50% от цената, на която са закупили имота преди няколко години.

Какво се продава в момента

Изминалото лято бе по-активно за пазара на имоти в Банско поради падналите цени, което предизвика интерес сред купувачите. Това показва, че за да се сключват сделки офертните цени трябва да са близки до реалните на пазара, иначе до преговори и намаляване на цена не се стига. Най-голям интерес сред купувачите предизвикват обзаведени апартаменти в качествени функциониращи комплекси с осигурена услуга за управление на имотите и отдаването им под наем.

Ако собствениците на имоти могат да си позволят да чакат по-добри времена на пазара го правят, но повечето нямат такава възможност, тъй като вече чакат 2-3 години. Тези собственици се виждат принудени да намалят драстично цената на имота си за да го продадат.

Отдаване под наем на ваканционните имоти

Най-стандартната и желана схема при ваканционните имоти е собствениците да ги ползват за известен период през годината, а през другата част те да бъдат отдавани под наем на туристи и да генерират приход. През последните няколко години услугата пропърти мениджмънт значително се разви и наложи, особено при ваканционните имоти и офисите и търговските обекти.

Но много от комплексите не бяха проектирани така, че да могат да предложат качествен пропърти мениджмънт – например да имат рецепция, ресторант, сервизни помещения и др. Затова колкото и да имат желание, собствениците на такива комплекси не могат да предложат добра услуга в тази сфера. Услугата пропърти мениджмънт е успешна единствено в комплекси, които е планирано да бъдат управлявани като хотели, да бъдат отдавани под наем и да разполагат с екстри, които да задоволяват нуждите на туристите.

Изгодни сделки с ваканционни имоти в цяла България

Цените в Слънчев бряг и курортите са сходни с тези в Банско – около 500 евро/кв.м. и сега е добър момент за покупка и на ваканционен имот на морето. Интересно е, че през последните 2 години няма ясно изразена сезонност и има доста сделки с морски имоти и извън активния туристически сезон.

В момента има доста атрактивни предложения за ваканционни имоти – например в Банско цената на обзаведено студио във функциониращ комплекс започва от 18 000 евро. Пример за изгодна сделка е и тристаен апартамент в работещ комплекс близо до лифта, чиято цена е намалена с 50%. Цените в Банско започват от 350 евро/кв.м и стигат до 800-900 евро/кв.м., като има голям избор за всеки вкус и бюджет.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова:

Get the Flash Player to see this player.




  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване