Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Недвижимите имоти са все още много добър бизнес в България

2007-11-29   |  Радио "Дойче веле", "Хроника", 27.11.07

Недвижимите имоти са все още много добър бизнес в България, констатира австрийският вестник "Ди пресе" и прогнозира спокойствие и стабилност на българския пазар на недвижими имоти.

Миналата година България привлече 4 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Това е 16 процента от брутния вътрешен продукт на страната, пише вестникът. Една трета от тези капитали бяха инвестирани в недвижими имоти. В резултат цените на недвижимите имоти растат непрекъснато, а печалбата, която може да се извлече от такива имоти, се удвои само за пет години. В момента в България от офис помещения се печелят 7 процента, от търговски центрове - 8, а от логистика - 9 на сто. Всичко това е с един пункт повече, отколкото в Румъния, отбелязва "Ди пресе".

Не може обаче да се очаква, че цените ще продължат да растат със същото темпо. Кризата на ипотечния пазар в САЩ доста уби апетита на рисковите инвеститори по цял свят. Това казва Райнхард Мадленчник, ръководител на отдела за недвижими имоти в "Банк Аустрия кредитанщалт". Инвеститорите вече няма да купуват
на всяка цена.

Не може да се очаква обаче и рязко спадане на цените на недвижимите имоти в България, пише австрийският "Ди пресе". Той пояснява и защо. Първо, защото споменатата световна криза не позволява прегряване на българския пазар. И второ, защото нуждата от недвижими имоти в България все още е голяма. Австрийският вестник дава и доказателства. При население от официално милион и двеста хиляди души София разполага едва с 600 хиляди квадратни метра офис площи, докато Виена при малко по-голямо население - милион и шестстотин хиляди, има 10 млн. квадратни метра офис площи, т.е. близо 20 пъти повече. На един софийски жител се падат 0.07 квадратни метра площ за търговия на дребно, докато на един виенчанин - 0.4 квадратни метра, т.е. шест пъти повече.

В края на публикацията вестник "Ди пресе" съобщава, че през идните години на българския пазар ще излязат многобройни нови проекти, а площта на големите търговски центрове ще се увеличи в пъти.


Разгледайте нашите горещи оферти
  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване