Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Продажбите на имоти се увеличиха с 30 000

2011-08-23   |  Красимира Янева, в-к Пари, бр.160

Брокери от различни агенции за имоти твърдят, че от началото на годината пазарът се раздвижва, има повече огледи, а и повече сделки. Често обаче думите им се приемат с едно наум, защото се счита, че те имат интерес да има сделки и се опитват да тласкат пазара в изгодна за тях посока. Този път обаче "слуховете" не са преувеличени. Данните на Агенцията по вписванията за седеммесечието на годината са безспорни. Покупко-продажбите на имоти са се увеличили с почти 30 000 - от 88 844 на 118 682. Очаквано най-много сделки има в София - над 12 000, в Пловдив и Варна по над 6000. Експерти в бранша от Централна Европа твърдят, че средно след 9-месечен ръст на броя на сделките може да се очаква спадът в цените да спре.

Отстъпки на изчезване
Най-търгувани през този период логично са жилищата. Най-търсени остават двустайните апартаменти в различните градове на страната. Данните на "Адрес" на база реални сделки показват, че средната цена в София за първото шестмесечие е 707 EUR на кв. м, във Варна - 677 EUR на кв. м, в Пловдив - 551 EUR на кв. м, и в Бургас - 515 EUR на кв. м. Спадът в цените вече не е така осезаем, както през миналата и по-миналата година. Качествените жилища като конструкция, общи части, изложение и местоположение вече почти не губят от стойността си, твърдят брокерите. От стойността си продължават да губят панелните апартаменти. Те обаче имат друг плюс - при тях се купува реална площ за разлика от новото строителство, където се плаща и за общи части, и за стените. Така има купувачи, които предпочитат тристаен панелен пред двустаен от ново строителство, за което ще са нужни още средства за довършителни работи. Отстъпките от цената се свиват масово до нива от 2000 до 5000 EUR. По данни на "Адрес" в този диапазон са 37 на сто от намаленията. Всяка четвърта сделка се сключва без отстъпка. При всяка пета намалението е до 2000EUR. Едва в 15 на сто от случаите отстъпките са от над 5000 EUR.

Имам нужда от нов дом
Българите са основният купувач на имоти в страната. "Най-често жилища се купуват от млади семейства с жилищна нужда", твърдят брокерите. Англичаните вече предпочитат да продават придобивките си у нас и рядко някой жител на Острова има реално намерение да купува имот у нас. Ваканционните имоти са притегателни основно за руснаците. При тях обаче търсенето е в ниския ценови диапазон - 30 000-40 000 EUR, и по-рядко се търсят луксозни имоти. Имотите в Слънчев бряг са загубили 50% от стойността, която са имали през пиковата 2008 г., твърди оперативният директор на "Бългериан пропертис" Полина Стойкова. Въпреки това собственици на ваканционни имоти са готови да продават на загуба, ако имат финансови затруднения. Средните цени, при които се сключват сделки, са 515 EUR на кв. м, като офертните цени варират от 400 до 1000 EUR на квадрат.

Земята
Освен в сделките за покупко-продажба на жилища ръст има и при сделките със земеделска земя, твърдят брокери. "Купувачи не са само дружества със специална инвестиционна цел, а и производители. Цената на декар земя в различните части на страната се повиши с 2 до 10%", обясни управителят на "Форос" Добромир Ганев. Определящо за цената на земята е нейната категория, която зависи от очаквания добив. Най-евтина е земята в Северозападна България – около 250-300 лв. за декар, а най-скъпа - 850 лв. - в Добричко. Покупките на земя се увеличават, защото се очаква увеличение на евросубсидиите, които се изплащат на декар обработваема площ, обясняват брокерите.

Изпратете запитване за пълния анализ за второто тримесечието тук

Разгледайте нашите апартаменти за продажба в София

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване