Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Нов граничен пункт между Монтана и Пирот?

2008-11-04   |  profit.bg

От българска и от сръбска сръбска страна се обмисля изграждането на нов граничен пункт между Монтана и Пирот в местността "Каца камък" в Стара планина. След напредък на Сърбия в процедурата за членство в ЕС и отпадането на визовия режим в този район на Стара панина ще се развият зони за ски туризъм, каза пред български журналисти Владан Васич, кмет на Пирот.

От сръбска страна вече има проект за такава ски зона и той се нарича "Стара планина" Според този проект от българската страна на границата също ще бъдат изградени ски писти и места за настаняване на туристи.

Според кмета на Пирот една трета от инвестициите в проекта "Стара планина" ще бъдат поети от сръбската държава, а останалото ще е частен капитал. Обявен е международен конкурс за изпълнение на поръчката. Документи за участие се подават до края на ноември. Засега три фирми са проявили интерес - австрийска, немска и сръбската "Енергопроект".

Очаква се проектът да бъде завършен около 2015 г. Тогава броят на пистите ще бъде 150. Стойността на проекта ще бъде около 300 млн. евро. Държавата ще плаща за строежа на пътна, водна и енергийна инфраструктура, а частният бизнес ще прави пистите и ще изгражда хотели и влекове.

Проектът "Стара планина" обхваща 4 сръбски общини. Очакванията в западната ни съседка са от българска страна по този проект да си сътрудничат с най-малко три български - Чипровци, Монтана и Белоградчик. Ако проектът е успешен, може след години двете страни заедно да кандидатстват за домакинство на зимни олимпийски игри, каза кметът на Пирот.

Около 40 български фирми са проявили интерес към възможностите на Безмитна зона Пирот каза Драган Костич директор в зоната. Едно от големите предимства на безмитната зона е, че при определени условия произведените там стоки могат да бъдат изнасяни за Русия само с 1 процент мито, добави той. За да се използва това ниско мито трябва 51 процента от стойността на дадена стока да е създадена в Сърбия.

Зоната непрекъснато се разширява. Тя включва вече цялото производство на гуми "Тигър" в Пирот, наскоро купено от френската компания "Мишелин" Сега се водят преговори с три български фирми за използвана на халетата на зоната, каза Костич, но не уточни кои точно са тези фирми. Пирот е част от трасето на транспортен коридор номер 10, който ще свърза с модерна магистрала и жп връзка София и Белград.

Разгледайте нашите оферти в/близо до Монтана


  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване