Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Засилен интерес към ваканционни имоти в Банско

2012-03-05   |  Строителство имоти, бр.9, 27.02.12

През последните дни погледите на света бяха насочени към България и към Банско заради домакинството на Световната купа по ски - алпийски дисциплини. За първи път в страната ни се провеждат четири старта - слалом и гигантски слалом за мъже, спускане и супер гигантски слалом за жени, в които участват всички най-добри скиори на планетата.

Няма как това събитие да не се отрази върху интереса към Банско като туристическа дестинация и за покупка на имоти. Специалистите от „Бългериан Пропертис“ съобщиха, че през последните седмици наблюдават именно такава тенденция. „Разбира се, не може да се говори за осезаем резултат под формата на увеличаване на продажбите на имоти, но в чисто имиджов и рекламен аспект това събитие носи много на курорта. Според мен това е начинът за привличане на интерес и ако се прави редовно, в дългосрочен план ще има много положителен ефект. Може и да се отбележи, че в Банско се организират доста мероприятия целогодишно, които постоянно го утвърждават като туристическа дестинация“, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис“.

Всъщност интересът към Банско е налице от началото на годината. Като основна причина експертите посочват цените, които са доста атрактивни. Отчетената средна продажна стойност през януари 2012 г. е била 576 евро на кв. м, като офертите са започвали от около 350 евро на кв. м. „Това няма как да не привлече вниманието на фона на активния зимен сезон, който тече в момента, но за съжаление, все още за реално увеличение на продажбите не може да се говори“, категорична е Стойкова.

Наблюденията на консултантите показват и оживление на интереса към Боровец. Офертните цени в този планински курорт са спаднали с 18% през 2011 г. и понастоящем средните стойности са 750-850 евро на кв. м. Цените, на които се предлагат ваканционни имоти в Пампорово, са близки до тези в Боровец. По данни на компанията средната офертна стойност в Пампорово е 750 евро на кв. м.

От октомври 2011 г. индексът на „Бългериан Пропертис“ за офертните цени на имотите в Банско се е задържал почти постоянен - на ниво с 55% по-ниско от 2008 г. Това е ясен знак, че активното намаляване на цени в Банско е приключило и вече ще има само месечни колебания в рамките от -0.5 докъм -2%. Професионалистите отчитат факта, че все още има разминаване между офертни и продажни цени с около 20% и съответно би могло да има допълнителна корекция. Все пак трябва да се отбележи, че в офертните цени влизат и по-скъпи имоти, за които просто няма пазар в момента и затова не се стига до сделки, допълват експертите.

Интересът и през тази година продължава да е насочен към евтините апартаменти. Сделки в Банско се сключват при 450 евро на кв. м, или 20-35 хиляди евро. В Боровец средно покупко-продажби са извършвани на около 600 евро на кв. м. Най-скъпата сделка, реализирана през тази година от „Бългериан Пропертис“, е в Боровец за апартамент в топ комплекс в центъра на курорта на стойност 60 000 евро. Най-евтиният продаден апартамент от компанията е в комплекс, разположен в село до Боровец - за 18 900 евро (350 евро на кв. м).

Полина Стайкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис”: „Атрактивни ще са по-малки, бутикови проекти“

- Госпожо Стойкова, какви инвестиции ще са подходящи в бъдеще в планинските курорти? След колко време би могло да има глад за нови имоти?
- За глад е много рано да се говори - има достатъчно голямо предлагане, което не дава признаци да бъде изчерпано скоро. Но все пак интерес ще има към по-малки, бутикови проекти, както и към къщи в курортите, а и в околните им села.

- Има ли интерес и сделки с имоти в морските курорти в първите зимни месеци на годината?
- Сезоните не се отразяват много на интереса към морските курорти през последните 2 години. През тази година, както и в началото на 2011 г., морските пазари са доста активни и се сключват повече сделки, отколкото в ски курортите. Това се дължи на традиционно силния интерес на руснаците към морските ни курорти. Цените в Слънчев бряг се запазиха относително стабилни през 2011 г., с месечни колебания от -1% до -5%. През последните 3 месеца се забелязва по-сериозно намаление на средните офертни цени. През януари средната офертна стойност на апартаментите в Слънчев бряг е била 650 евро на кв. м спрямо 830 евро на кв. м през януари 2011 г. и доста по-близо до средните цени на реално сключваните сделки там - 500 евро на кв. м.

- Руснаците и през тази година ли ще са основните купувачи на ваканционни имоти?
- Определено руските купувачи продължават да бъдат най-активни, особено що се отнася до ваканционния пазар. Тази тенденция се очаква да се задържи и през 2012 г., а интересът им ще продължава да бъде насочен към морските курорти, но вече по-смело поглеждат и към вътрешността на страната.

  Още новини

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване