Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

11.6% ръст на продадените жилища в София

2014-10-27   |  168 часа, бр.43, 24.10.2014, с.18

Продажбите на имоти в столицата са нараснали с 11,6% през третото тримесечие на годишна база, сочат изчисленията на Bulgarian Properties по данни на Агенцията по вписванията. За изминалите 3 месеца в София са осъществени 5063 продажби, което прави по около 84 продажби средно на ден.

"В периода юли-септември в град София има отчетен ръст, който е с около 10% повече спрямо съшия период на минатата година", изчислява и Калоян Богданов от АДРЕС. Във Варна и Пловдив пазарът отчита около 8-9% ръст за третото тримесечие спрямо второто на тази година, а в Бургас процентът дори е достигнал 12 на сто. "Забелязва се, че намалява и времето за вземане на решение за покупка на имот.

През предходни години сделки се сключваха за месеци, а сега това се случва дори за няколко дни. Това обаче не бива да главозамайва продавачите. Всеки имот е различен и трябва да се вслушват в съветите на брокера си. Има и доста имоти, които не са атрактивни и се продават буквално с години", коментира Калоян Богданов. Според Bulgarian Properties 3-тото тримесечие на 2014 г. се превръща в най-силния такъв период за имотния пазар в София от 2008 г. насам. "Същевременно в продължение на вече 2 години наблюдаваме непрекъснато годишно нарастване на продажбите в София за всяко тримесечие, което показва, че възстановяването на пазара в София е устойчиво", посочват още от компанията. През третото тримесечие в страната са сключени над 60 000 сделки с имоти според статистиката на Агенцията по вписванията. Това прави около 1000 продажби среднодневно на база работните дни за периода.

Прогнозите за предстоящите месеци до края на годината са още по-оптимистични
"Есента е най-пред-почитаният период за покупка на ново жилище. Пазарът е стабилен, цените спряха да падат, а намаляващите лихви по депозитите и по-добрите оферти по ипотечните кредити стимулират купувачите. Банковата криза, която е водеща новина вече месеци наред, подсети доста българи, че покупката на имот е не само стабилна, но и изгодна инвестиция", казва Калоян Богданов.

Активирането във високия сегмент над 100 000 евро се очертава като основна тенденция в последните месеци. Това е знак, че хората с повече спестявания са взели решение да ги инвестират в имот, което е сигурна инвестиция, твърдят специалистите. За последното тримесечие в големите градове средните цени на сключените сделки варират между 400 и 900 евро. В София и във Варна са в интервала между 700 и 900 евро. Докато Пловдив и Бургас отбелязват по-ниски цени - между 500 и 700 евро. В Стара Загора. Благоевград, Велико Търново и Плевен цените за сключените сделки са между 400 и 600 евро. Освен за покупки третото тримесечие на 2014 г. е било активно и по отношение на наемите. "В София най-търсените квартали за квартира са „Студентски град“, „Младост“, „Дървеница“ и „Овча купел“ от студентите. Интересът е свързан преди всичко с близостта до вузовете, в които те учат", посочва Калоян Богданов. В София АДРЕС отчита ръст от 20% за 3-тото тримесечие спрямо 2-рото при търсенето на недвижими имоти под наем. Младите хора избират предимно квартали като "Младост", "Надежда", "Люлин" и "Дружба" за разлика от по-платежоспособните, които предпочитат южните райони " Изток", "Лозенец", "Иван Вазов" и центъра на столицата.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване