Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Новите българи: Британец и тайландка правят малка биоферма във Вишовград

2016-03-31   |  borbabg.com

Материал: borbabg.com

Българското кисело мляко доведе във вишовград британеца Марк Раутли и тайландската му съпруга Пасуда. Двама живеят в павликенското село вече година и половина, стягат прекрасната си стара къща, а дворчето й постепенно превръщат в миниатюрна биоферма за собствени нужди.

Марк Раутли е на 53 години, а жена му Пасуда е на 42. И двамата са усмихнати, позитивни, младолики и много гостоприемни. Запознали се преди 14 години, когато Марк преподавал английски език в екзотичната държава. Като по класическа любовна история бъдещата му съпруга се оказва негова ученичка. Само че Пасуда съвсем не била сред отличниците, а напротив – „ужасна ученичка“, разказва през смях Марк. Любовта между тях пламнала и те станали семейство. Четири години живели в Тайланд – първо в един град на 40 км от Банкок, а после и в град до границата с Бирма в Северен Тайланд, където си купили къща, която притежават и днес. След това, за да може Пасуда да вземе британско гражданство и да пътуват свободно навсякъде по света, интернационалното семейство се установява за кратко в Англия. За България пък си мечтаели още от тайландския си период, разказа Марк Раутли.

„Бяхме чували за българския йогурт, но не знаехме нищо за вашата държава. Постепенно обаче се запознахме с подробности от Интернет и в нас се оформи една мечта, макар че първоначално се шегувахме, че някога ще дойдем да живеем тук“, споделя мъжът. Така преди около две години двамата влезли във връзка с българска агенция за недвижими имоти, направили си десетдневна резервация във Великотърновския край с намерението да разгледат десет къщи и да направят една от тях свой бъдещ дом, понеже имотите в Англия не били по джоба им.

„На третия ден харесахме третата къща и спряхме с огледите. Изобщо не се поколебахме, защото тук въздухът е уникален, слънцето е щедро и въобще природата ви е уникална“, сподели още Марк. Когато купили новия си вишовградски дом, къщата била в доста прилично състояние като конструкция, но разбира се, новото българско семейство се захванало с основен ремонт, който продължава и днес. Почистили двора, като оставили в него сайвант, плевня, корито за слънчева вода и кладенец, боядисали фасадата на къщата в бяло, ремонтирали покрива, сменили изцяло електрическата инсталация и си направили камина. Оформили декоративно септичната яма, прекарали и вода, която обаче… вероятно заради високия баир, на който се намира къщата, от време на време спира…

Най-голямата им мечта е да си оформят минибиоферма, а още миналата пролет двамата направили първите стъпки. Впрочем Марк от 20 години членува в голяма международна организация, която обединява производители на биопродукти. В нашата страна тази организация тепърва прохожда, но вече има около 1000 членове, обяснява британецът, който е абсолютен фен на природосъобразния начин на живот.

„Генералната концепция на подобни органични ферми е, че при тях не се използват никакви препарати, химикали и изкуствени торове, а земята се обработва с голи ръце и възможно най-малко интервенции, така че почвата да си запази структурата“, обяснява Марк. И допълва, че миналата година той и тайландската му съпруга собственоръчно засадили картофи, домати, пипер и всякакви други зеленчуци, както и някои екзотични поправки – тарус, кориандър и лимонена трева… Торът е естествен – от гниенето на суха трева в определени части на двора, уточнява още 53-годишният Марк и допълва, че в къщата има само домашна котка. Животни не се отглеждат, понеже той и Пасуда често пътуват до Тайланд, което предполага по-дълги отсъствия…

„Дали ще останем завинаги тук? Това е големият въпрос“, признава на довиждане някогашният преподавател по английски език. И уточнява, че това зависи от… средствата, с които той и съпругата му ще разполагат занапред. Семейството има спестявания, които обаче са на изчерпване около разходите по къщата, а Марк дори вече си търси работа, за да попълва семейния бюджет…


  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване