Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България е сред лидерите в ЕС по ръст на туристическите нощувки през зимния сезон

2016-10-12   |  Investor.bg

България е в челната десетка в Европейския съюз (ЕС) по ръст на туристическите нощувки през последния зимен сезон 2015/2016 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Данните на Евростат ни поставят на шесто място в ЕС по ръст на нощувките през зимния сезон – с 9% до почти 4,2 млн. нощувки в сравнение с предходния сезон 2014/2015 г. Запазва се тенденцията българските туристи да са с превес над чуждестранните, но пък темповете на ръст на чуждите туристи, избрали българските зимни курорти, изпреварват тези при българските туристи, сочат още данните.

През изминалия зимен сезон над 1,6 млн. от нощувките у нас са осъществени от чужденци, а останалите почти 2,6 млн. - от българи, т.е. делът на чужденците от общия брой туристи в зимните ни курорти е малко над 38%.

Броят на чуждестранните туристи в България през зимния сезон отчита ръст от над 10 на сто, а на българските – от малко над 7 на сто.

Евростат обаче включва и кандидатите за членство в ЕС Сърбия и Македония в класацията на държавите по ръст на нощувките през зимния сезон. С тях България се измества на осма позиция.

Лидер в класацията е Словакия с над 22% увеличение на нощувките през изминалия зимен сезон. На второ място е Сърбия със 17%, а трета е Македония с малко под 15%. Следва Румъния с почти 13%, а на пето място е Полша също с приблизително 13%. Топ 10 се допълва от Кипър, Португалия, Чехия и Холандия.

Средната заетост на леглата в хотелите в България през зимния сезон обаче е 24,9%, като нараства спрямо миналата година, когато е отчетена заетост от 23,2%. Заетостта на стаите в хотелите достига малко над 30% средно за сезона. Пикът е бил през февруари – тогава е отчетена заетост на стаите в хотелите от малко над 40%.

С по-ниска заетост на леглата от нас е само Хърватия с 24,5%. Под 30% заетост на леглата през зимния сезон е отчетена още в Латвия, както и в кандидатките Сърбия и Македония (съответно 27% и 14,7%).

Като цяло в ЕС през изминалия зимен сезон са реализирани с 24,1 млн. нощувки повече, което представлява ръст от 4,3%, отчита Евростат. Ръстове са отчетени в 22 от държавите от Съюза, а спадове – само в две (Гърция с понижение от 4,1% и Франция с понижение от 1,1%).
Най-популярните дестинации за туристите от ЕС извън родните им страни за зимния сезон на 2015/2016 г. са Испания, Италия и Австрия. В трите страни са реализирани половината от всички нощувки на чужденци през изминалия сезон.

Същевременно Малта и Кипър са привлекли най-много чужденци за периода – съответно 94% и 89,6% от всички чужди туристи в страните. Най-нисък е делът на чуждестранните туристи в Швеция, Германия и Румъния – съответно 21,7%, 24% и 24,8%.

Вижте нашите имоти в ски курорти


  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване