Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България сред топ 50-те туристически дестинации в света

2012-04-23   |  btvnews.bg

80 евро на ден - толкова харчи средно чуждият турист, дошъл да обиколи нашите културни забележителности. За сравнение - българите харчим по 20 евро, показват данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

68% от чуждестранните гости, които идват на културен туризъм в България, са висшисти, прекарват средно седмица и са основно от скандинавските страни, Франция, Италия, Испания и Русия.

Няма изненада в местата, където водят чужденците - най-посещаваните за културен туризъм са Несебър, Златни пясъци, Пловдив, София, Варна и Рилският манастир.

Точно последният обект ни класира и в престижна международна ранг листа. Тази година България за първи път влезе в подборката на „Нешънъл джиографик” (National Geographic) за 50 пътувания, които човек трябва да направи през живота си. Маршрутът, който ни вкара в световната класация започва от Рилския манастир.

Обиколката трае 11 дни и обръща внимание не само на луксозните и известни обекти като Рилския манастир, Етъра и Караново, но и на малките селища. Предлагат се дегустация на вино и месене на баница. Всеки ден се общува с местните хора.

Страната ни обаче все още се приема като място за морски и ски туризъм. 80 на сто от цялата леглова база е събрана върху 5 процента от територията, а потокът от туристи е силен няколко месеца в годината.

„Нашата идея е България да бъде промотирана като дестинация за целогодишен туризъм. Всички тези проблеми да бъдат решени чрез развитието на специализирания туризъм, един от които е културният туризъм”, казва Иво Маринов.

Теоретично с повече атракции ще бъдат привлечени туристи с по-дебели портфейли. Обиколката "Чудесата на България: изкуство, вино и традиции" струва за американския турист 4700 долара.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване