Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Инвеститорите търсят доходоносни имоти

2016-01-26   |  Банкер, бр.3, 22.01.16

Новата 2016 г. започва с видима промяна на пазара на бизнес имоти. След интереса към подценени активи и строителни терени сега вниманието на инвеститорите се насочва към доходоносните имоти - завършени и отдадени под наем сгради. Това прогнозират хората от Forton - стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония.

Във фокуса на купувачите попадат основно офис сгради и добре работещи търговски центрове в София и в големите градове. Интересът е насочен към първокласни имоти с отлично местоположение, с предложения за дългосрочни наемни договори, които генерират стабилни парични потоци.

От добрите възможности ще се възползва и датската мебелна компания "Юск Бул" ЕООД. Правителството даде съгласието си "Национална компания индустриални зони" ЕАД да продаде на датчаните свой недвижим имот с площ от 303 дка в икономическа зона София-Божурище. Беше подписан и Меморандум за инвестиционно намерение за изграждане на голям иновативен логистичен и дистрибуционен център. Той щял да обслужва дейността както на това дружество, така и на други фирми от групата ЮСК в Централна и Източна Европа. В момента компанията има повече от 2300 магазина в 41 страни по света.

Бизнес планът предвижда първоначално да бъдат вложени около 50 млн. евро, но сумата може да нарасне и до 100 млн. евро. Центърът ще се изгради в следващите три години (2016, 2017 и 2018-а), а периодът, в който ще се използва, няма да е по-малък от 20 години, обявиха от "Юск Бул". Предприятието ще осигури работа на 120 човека, с тенденция бройката им да нарасне до 200 служители. По време на строителството ще бъдат заети около 500 работници. Заместник изпълнителеният директор на "Юск Бул" Алан Кьергор похвали страната ни и обяви, че в България има много благоприятни бизнес условия за такъв дистрибуционен център, насочен към операции на компанията на Балканите.

Миналата година бяха подновени инвестициите в спекулативни логистични проекти, а през 2016 г. се очаква активен наемен пазар. В София и в околностите й в момента се изграждат бази, а общата площ за отдаване е над 30 000 кв. м, за които през новата година ще се търсят наематели. Традиционно на този пазар активни са логистичните оператори и търговците. По отношение на наемните цени пазарът на индустриални имоти ще остане по-скоро балансиран. За София нивата на цените за първокласни площи ще се задържат около достигнатите през миналата година средни стойности от 4 евро за кв. метър.

Продължават и инвестициите в собствени площи. Извън София интересът е свързан основно с продължаващата тенденция за ниършоринг (износ на производство или услуги към близки до пазарите дестинации) при производството на компоненти за автомобилната индустрия. Активни са и компаниите от леката промишленост. Наблюденията показват, че интересът на тези компании постепенно се измества към по-малки областни градове като Видин, Плевен, Монтана, Перник.

Разгледайте бизнес имоти за продажба

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване