Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Инвестиции в имоти или в акции?

2014-12-11   |  Дом dir.bg, 10.12.2014

Инвестиции в имоти

Инвестициите в имоти са много по-разбираеми от българите и се асоциират с по-малък риск (в сравнение с инвестициите в акциите).

Предимства
1. Инвестициите в имоти са значително по-слабо волатилни. Казано по друг начин, движението в цените на имотите е много по-плавно и до голяма степен по-обвързано с ръста на икономиката, инфлацията и ръста на реалните доходи на населението.
2. Носят доходи под формата на наеми. Това до голяма степен предопределя и фактът, че са основна алтернатива при избор на форма за спестяване, особено за по-консервативните инвеститори.
3. Доходността им от наеми е добра в момента - 5-6% годишно е напълно възможно. Тази доходност е близо два пъти по-висока от настоящата по депозитите, което ги прави привлекателен инвестиционен актив. В условия на дефлация през последната година, този процент е доста примамлив.

Недостатъци
1. Инвестирането в имот изисква значителни по размер средства, като в същото време имотите са доста по-слабо ликвидни при нужда от средства, в сравнение с други инвестиционни алтернативи.
2. Допълнителни разходи на средства и време. Собствениците на имоти са изправени пред това да плащат допълнителни средства за данъци, такси, ремонти, реновиране и др.
3. Въпреки относително високите нива на доходността от наемите на имотите в столицата и големите градове, наемодателите са изправени пред сериозни рискове от това имотите им да не са напълно заети през годината. Честата смяна на наемателите е свързана и с повишаване на разходите за поддръжка на имотите.

Инвестиции в акции

Предимства
1. Инвестициите в акции са доказали, че са по-добрата инвестиционна алтернатива в дългосрочен план на развитите пазари (в сравнение с инвестициите в имоти). Те защитават в много по-голяма степен инвеститорите от инфлация.
Трябва обаче инвестиционният хоризонт да е по-дълъг, за да се преодоляват критичните моменти за пазара, подобни на срива от 2008 г. Поглед към щатските индекси, които в момента са при нови исторически максимуми, сочи, че дори след крахове, като "пукането на технологичния балон" през 2000 г., индексите са успели да се съвземат и да възстановят загубите си.
2. Изплащат дивиденти. Това е алтернатива на регулярния наем от имотите. За съжаление, не са много компаниите на БФБ, на които може да се разчита за "сигурен" дивидент. И все пак средната дивидентна доходност на компаниите с най-висок дивидент на БФБ през тази година е 6.6%, или по-висока стойност от доходността от наеми, при липса на допълнителни разходи (за разлика от имотите).
3. Едно от най-големите предимства на инвестициите в акции е възможността за диверсифициране в различни активи и в различни сектори от икономиката.
4. Другото сериозно преимущество на инвестициите в акции е възможността инвеститорът да "осребри" частично или напълно своята инвестиция бързо и във всеки един момент.

Недостатъци
1. Високата волатилност на БФБ (определяна най-често като риск). На инвеститорите с по-слаби нерви и държали спестяванията в депозити с доходност от 4-5% им е изключително трудно да приемат понижение на индексите и на държаните от тях позиции с 10-20%.
Те също така трудно приемат каквито и да е загуби в основния си капитал, който са свикнали да е гарантиран.
Както видяхме обаче, гарантирани неща няма, а инвестициите на борсата често са свързани със загуби. Тези моментни колебания и загуби обаче често се неутрализират с времето, което е и причината на борсата да е необходим инвестиционен хоризонт от поне 5-10 години.
2. Родната фондова борса е трудно да се сравнява със западните или с борсите на големите развиващи се страни поради своята неразвитост и неефективност. Ниската ликвидност е сериозен проблем, който отблъсква чуждестранните инвеститори. Проблемът с ликвидността може донякъде да затрудни кеширането на инвестиции, особено на по-големи по размер.
3. Проблемът с прозрачността на родните публични компании също е един от най-сериозните пред инвеститорите. Налице са и известни съмнения около достоверността на публично оповестената информация и отчети.
4. Много от публично управляваните компании са с лош мениджмънт. На борсата у нас е налице сериозно преплитане между акционерите и мениджмънта на компаниите, което, както практиката сочи, често не е най-доброто решение.
5. Инвестициите на борсата са нещо, което е достъпно за всички. Препоръчително е обаче инвеститорите първо да се сдобият с известни знания и опит, за да не бъдат неприятно изненадани от незнание.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване