Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кои имоти и кои градове са най-изгодни за инвестиция?

2014-11-18   |  www.profit.bg, 14.11.2014

Инвестицията в недвижими имоти често се предпочита от хората със спестени средства, защото, освен на капиталова печалба (от евентуалното поскъпване на имота), се разчита и на регулярен доход от наем.

И докато това дали и колко ще поскъпнат имотите е неизвестно, то доходността от наем може да се изчисли с голяма доза точност на база на офертите на имотите, отдавани под наем.

В търсене на отговор кои имоти са най-добри от инвестиционна гледна точка в момента (на база на доходността от наем към момента) ще сравним доходността от наем при различните типове имоти в трите най-големи града на страната.

За целта на проучването ще приемем, че потенциалните вложители имат достатъчно спестени средства, за да закупят всеки от посочените типове имоти (не са с ограничени възможности в рамките на по-малки по размер имоти).

София

Както се вижда от таблицата по-долу, на база на офертите при наемите и продажните цени на имотите, най-изгодни на база на доходността от наемите са най-малките апартаменти – едностайните. Те се отличават с възвръщаемост от наеми в размер на 6.9% годишно, което вече надхвърля значително най-добрите оферти по депозити от банките.




Дори и с намаляване на доходността вследствие на изискваните разходи за реновиране и данъци, доходността отново би била конкурентна на лихвите по депозити.

Непосредствено след едностайните по доходност се нареждат тристайните имоти в столицата, с възвръщаемост от 6.75%. Големите, многостайни апартаменти и мезонетите са с по-ниска възвръщаемост, но тя отново е над 6%.

С най-ниска възвръщаемост от 5.75% се отличава класът на имотите с най-висока средна цена – къщите.

Пловдив

Ситуацията е доста по-различна в Пловдив. Там с най-висока възвръщаемост се отличават двустайните апартаменти, като доходността от наеми е в размер на близо 9% (на база офертите продава и отдава под наем). Втори по доходност са къщите с 8.7%.




Най-лоша инвестиция са мезонетите, където възвръщаемостта е в размер на 5%.

Варна

Във Варна най-доходоносни от гледна точка на съпоставяне на наема и цената на имота са къщите. Доходността от наемите е в размер на 8.1%.




Морската столица е единственият сред трите най-големи града на страната, където нивото на наемите на мезонетите е по-високо от това на многостайните апартаменти.

В същото време мезонетите се отличават с по-ниска продажна цена от многостайните, което рефлектира за относително добрата възвръщаемост на този род имоти – 6.3% спрямо 5.4% за многостайните жилища.

И тук най-малките апартаменти се отличават с най-висока доходност от наеми – 6.7%.

Вижте най-новите ни обяви в София

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване