Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

BULGARIAN PROPERTIES отчете 15% спад в цените на имотите в София

2012-07-17   |  Капитал Daily, бр.135, 17.07.12

Според "Бългериан пропертис" се продават все по-малки и по-евтини жилища.

Средно с 15% са намалели продажните цени на жилищата в София за година, отчетоха от агенция "Бългериан пропертис". Според доклад за второто тримесечие средната цена на продадените от агенцията имоти е паднала до 715 евро/кв.м при 850 евро/кв.м за същия период на 2011 г. Оттам обаче уточниха, че спадът не засяга цената на един и същ вид имоти, а по-скоро се дължи на промяна в структурата на извадката – продават се по-малки и по-евтини жилища, в по-крайни квартали, предимно панелно строителство.

В сравнение с първото тримесечие на тази година цените през второто са намелели с 2.7%. Тогава средната продажна цена в София е била 735 евро/кв.м.

Пазарът
При пазар с малък обем всяка преориентация на потребителите води до коренна промяна на картината, коментираха от "Бългериан пропертис". Данните на агенцията показват, че през последните месеци в София са се купували предимно по-евтини жилища – до 50 000 евро, като тенденцията продължава от средата на миналата година. Приблизително тогава се пречупи оптимизмът за наближаващо възстановяване на европейските икономики и това повлия на настроенията на жилищния пазар.

Така по данни на агенцията, ако през първата половина на 2011 г. тя е продавала предимно жилища в диапазона 850-900 евро/кв.м, през първата половина на тази година цените вече са били в диапазона 650-700 евро/кв.м. "Вече има оферти за апартаменти и за 20 000 евро, основно маломерни жилища в крайните квартали", обобщи оперативният директор на агенцията Полина Стойкова. Според нея добър знак е, че офертните цени вече са близо до тези на сключваните сделки, а нивата се връщат до 2004-2005 г.

От агенцията обаче очакват цените на жилищата в София да паднат с 5-7% за годината.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване