Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Съвети на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС към фирмите при покупка и наем на офиси

2009-10-27   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

В големите градове на България в момента има много добро предлагане на офиси и търговски площи. Сега моментът е изключително добър за купувачите и наемателите на офиси, тъй като те имат избор и могат да ползват силата си при преговори с продавачи и наематели, за да постигнат отстъпки в цените. Затова, експертите по търговски и офис площи на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС считат, че ситуацията на пазара е подходяща за инвестиция в бизнес имот или наемане на по-луксозен офис на изгодна цена. Въпреки, че ние винаги се ръководим от индивидуалните нужди и изисквания на нашите клиенти, ето някои общи съвети, които могат да служат за насока на всички, които се интересуват от покупки или наеми на офиси:

1. Използвайте кризата максимално. Криза на пазара на имоти се случва относително рядко, а тя носи със себе си изгодни възможности за инвестиция в имоти, в т.ч. офис или търговски площи, както и за наемане на по-изгоден офис от висок клас. Търговки и бизнес имоти винаги ще се търсят в големите градове и затова те са сигурна инвестиция. Интересувайте се какво се предлага на пазара, за да направите възможно най-изгодна сделка.

2. Изберете правилния момент за покупка или наем на офис. Падането на цените не става мигновено. Това е процес, който продължава поне няколко месеца. Имате възможността да следите спада на цените и да купите, когато те са достигнали дъното. Трудно е да се определи къде точно е дъното, затова се обърнете за съвет към вашия доказан консултант по недвижими имоти. Наемайте в момента, в който наистина имате възможност да наемете по-подходящ офис на по-добра цена.

3. Преценете силите си. Цените са спаднали и е много вероятно да почувствате, че за парите, с които разполагате, можете да си позволите много по-голям или престижен офис. Все пак, не се надскачайте, а преценете добре възможностите си. Не забравяйте, че притежаването на офис означава немалки постоянни разходи за поддръжка и данъци. Когато наемате, спазарете се за най-добрата цена и сключете дългосрочен договор.

4. Купувайте и наемайте качествени офиси. При криза най-бързо и най-много падат цените на некачествените имоти и тези с лошо местоположение. Изберете качеството, което ще ви гарантира максимална ефективност на вложените средства и ще бъде основа за бъдещи успехи в бизнеса. На пазара се предлагат качествени имоти, предлагани на изгодни цени от собственици, притиснати от кризата. Опитайте се да идентифицирате такива имоти и ако те са качествени, тогава купувайте и наемайте именно тях, защото инвестицията е максимално добра. БЪЛГЕРИАН ПРОПЕТИС разполагат с оферти за офиси, които могат да бъдат закупени или наети под пазарни цени.

5. Имате ли нужда от нов офис? Кризата не е само на пазара на имоти, а е обща финансово-икономическа криза. Бъдещето е несигурно. Ето защо, вземете решение да купувате или наемате, само ако наистина имате нужда от нов офис и само ако наистина можете да си го позволите.

6. Договорете най-изгодната цена. Как да постигнем най-ниската възможна цена при преговори с продавача или наемодателя? Продавачите обикновено залагат резерв в офертната цена, който могат лесно да свалят при преговори. Тази отстъпка ще получите без особени проблеми. Трябва обаче да опитате да получите допълнителна отстъпка. Формулата за това се изразява в сериозни намерения и добри познания за имота. Демонстрирайте на продавача, че сте сериозен купувач, харесвате имота и сте готови да платите за него, но не на обявената цена, защото познавате добре имота и неговите характеристики. Опитайте се да разберете за някакви скрити отрицателни характеристики, които да използвате като оръжие при преговорите и убеждаването на продавача, че имотът заслужава по-ниска цена. Разберете от колко време имотът е офериран за продажба или наем - колкото по-дълго е стоял на пазара, толкова по-склонен на отстъпки ще е продавачът. Опитайте се да разберете каква е причината за продажбата или отдаването под наем - ако това е спешна нужда от пари, тогава продавачът ще е по-склонен да намали още цената. Всичко това можете да използвате при преговорите.

7. Компромисите. Няма перфектни имоти, в това число и офиси. Винаги има нещо, което трябва да преглътнете. Никога обаче не правете компромис с местоположението, функционалността и цената! Другите важни неща варират в зависимост от вашите нужди и възможности.

8. Луксозните офиси по време на криза. Цените на офисите от най-висок клас ААА все още не са спаднали. Рядко има такива офиси с намалени цени. Все пак, може да се сдобиете с офис клас А, който също ще ви донесе желания престиж и качествена среда, като след преговори може все пак да се постигне добра цена. Предлагат се и офиси, които се доближават по характеристики до най-високия клас, които могат да бъдат закупени ли наети на изгодни цени. Вашият брокер ще ви ориентира относно предлагането на такива имоти.

9. Покупка на офис "на зелено". Твърде вероятно е най-добрите офертни цени, които срещнете, да са за имоти в строеж. Рискът при покупка на строящи се имоти е голям, тъй-като достъпът до кредитен ресурс е ограничен и е възможно строителният предприемач да не може да довърши сградата. Все пак, ако искате да се възползвате от ниските цени "на зелено", проучете предприемача, направете безупречен договор и стартирайте с максимално ниска първоначална вноска. Поискайте да платите по-голямата част от цената накрая, при по-напреднал етап на строителството.

10. Работете с агенция. За голям брой купувачи всъщност най-неприятната част от този избор е именно плащането на комисионната. Нашият съвет към вас е да приемете комисионната не като разход, а като нужна инвестиция за бъдещето. Ако агенцията, с която работите е реномирана, срещу комисионната от 3% вие ще получите целия набор от необходими услуги, за да си осигурите безпристрастна консултация, изгодна сделка, максимално изгодна цена при преговорите и сигурна защита на вашите права. Добрите агенции за имоти ще свършат много важна работа за възнаграждението си и ще го заслужат напълно. Приключването на вашата сделка не е края на взаимоотношенията ви с вашия брокер или агенция. Ние в БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС смятаме, че между клиента и добрия брокер винаги се формира една специална връзка, която остава през годините. Модерният и усърдно работещ човек сменя своето жилище или офис многократно през целия си живот. Купува и продава имоти през няколко години и това е напълно нормално. Ето защо всеки разумен човек избира своя консултант-брокер по недвижими имоти и разчита на него, за да взема правилни решения в една изключително динамична материя, каквато са недвижимите имоти. Професионалният брокер ще знае всичко това по-добре от вас и пръв ще се опита да запази тези взаимоотношения. Тествайте брокера си!

Свържете се с мениджър търговски и бизнес имоти в София, Елена Терзиева

Разгледайте нашите оферти на офиси и търговски площи

Още по темата:

Пазарът на бизнес имоти – офиси и магазини за продажба и наем - 2009 г.

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване