Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Тенденции на пазара на земя

2012-12-10   |  TV7, 08.12.2012

Конкуренцията между арендатори, фондове и инвеститори в отделните райони на страната определя разликата в цените на дка земеделска земя и тази година. Ако Добрич и Видин са вече са разработени напълно, то земите в Югоизточна България се очертават като по-апетитни и евтини. В Хасково, Тополовград и Свиленград все още има свободни големи масиви, които привличат купувачите.

Сделките за покупко-продажба на земя отбелязват ръст от 22-23% спрямо 2011 г., пресмятат участници на пазара. По предварителни данни около 1,5 млн. дка земя ще сменят собственика си до края на декември тази година.

Кой ще спечели от "Южен поток"
Брокери очакват рязко поскъпване на земеделските земи, които са разположени по трасето на газопровода "Южен поток". Имотите край Нови пазар и Хитрино вече се конкурират с цените на най-плодородните земи в Добруджа.

В селата край Хитрино декар земя се търгува на цена от 800 до хиляда лв. Търговци на недвижими имоти коментират, че едва ли само бъдещият газопровод "Южен поток" е причината за поскъпването. Земята в района е плодородна и арендаторите дават добра рента за нея. Доскоро проектното трасе на газопровода не беше известно в детайли.

Местните хора смятат, че умишлено е било премълчавано, за да се избегне спекулативната търговия със земя в района. В края на ноември обаче се разбра точно през кои села ще преминава тръбата. Общинският съвет в Хитрино даде съгласие за провеждане на предварителни проучвания на терена и тайни вече няма.
Как притежателите на имоти по трасето ще осребрят собствеността си, ще разберем до няколко месеца.

Разгледайте нашите оферти на земеделски земи

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване