Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Всеки квартал в различен цвят

2017-10-23   |  Телеграф, 21.10.17, с. 9

Всеки квартал в София ще бъде в различен цвят.Той ще бъде определен в нова наредба за градския дизайн, която предстои да бъде изготвена от общинския съвет. В нея ще се посочва какъв трябва да е естетическият облик на отделните райони на града. Това включва както цветовете на фасадите на сградите, така и вида на настилките, тротоарите, пейките и другите елементи на градското обзавеждане.Създаването на такава наредба е залегнало в проекта за промяна на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, който беше представен вчера пред депутати и общински съветници от главния архитект на столицата Здравко Здравков и председателката на комисията по устройство на територията в общината Силвия Христова.

Височина
В законопроекта се регламентира височината, която могат да достигат новите сгради в столица¬та. В голяма част от града - пояса между Южната дъга на Околовръстното бул. „Цар Борис III" центъра бул. „Драган Цанков" и бул. „Александър Малинов", няма да се разрешава строителство на здания по-високи от 75 метра. Целта е да не се допуска небостъргачи да закриват гледката към Витоша. Още по-големи ще са рестрикциите зад Южната дъга. В намиращите се там баровски квартали няма да се вдигат къщи и кооперации по-високи от 15 метра т.е. до 5 етажа.

По време на дискусията вчера беше направено предложение ограничението в посочения пояс да не е заковано на 75 метра, а да зависи от топографията на района. Ако сградата е на хълма в „Лозенец" например, рестрикцията да е по-голяма, тъй като там е по-високо и ще се закрива гледката.

Cumu
Определени са и места, на които ще могат да се вдигат небостъргачи. Едното от тях е на входа на града на „Цариградско шосе", където вече има няколко високи сгради. Другото такова „сити" се предвижда да бъде в края на „Люлин" при бул. „Царица Йоана". Според главния архитект Здравко Здравков обаче небостъргачите трябва да бъдат многофункционални сгради, работещи 24 часа в денонощието, а не да събират потоци от хора сутрин в 8 - 9 ч и вечер след 19 ч да „заспиват".

Вижте актуалните ни предложения за ново строителство в гр. София

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване