Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в Пловдив, Варна и Бургас - анализ за първо тримесечие на 2021 г.

2021-05-26   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES


Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас стартираха 2021 г. с ръстове в цените и обемите продажби.

Най-голям ръст в обема на продадените недвижими имоти има в Пловдив – с цели 34% на годишна база. Най-слабо се е увеличил обемът на сделките във Варна – с малко под 1%. Бургас регистрира повишение на продажбите с 12.5%. Това показват данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2021 г.

Цените на жилищата в трите най-големи града след София също са нараснали, като по този показател те се подреждат по същия начин – на първо място е Пловдив с ръст от 4.8%, следван от Бургас с ръст от 3.7% и на последно място Варна – с 2.6% повишение на цените. Това показват данни на BULGARIAN PROPERTIES на база индексите PSPI.

Всичко това показва, че жилищните пазари в големите градове не само че са се възстановили от спирането на пазарната активност през пролетта на 2020 г., но и че дори се развиват с по-бърз темп от този преди пандемията от COVID-19. Този извод се подкрепя и от постигнатите ръстове в цените, и от данните за обемите продажби, които са над нивата от преди пандемията.

ПЛОВДИВ

Пловдив привлича вниманието в началото на 2021 г. с голям обем реализирани сделки и уверен ръст на цените, който надвишава този в столицата София.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че цените в Пловдив се повишават с 4.8% и достигат средна цена за тримесечието от 826 евро/кв.м. Жилищата в Пловдив все още са по-евтини от тези във Варна и Бургас, но виждаме, че вторият по големина град у нас отбелязва по-бърз растеж и скоро може да навакса тази разлика.


С настъпването на пандемията растежът на цените в Пловдив леко се забави, но остана около 4% и виждаме, че през последните няколко месеца той се ускори до близо 5% и достигна темповете си на растеж от края на 2019 г. Пловдив беше лидер по нарастване на цените през изминалите години, като особено бърз темп на нарастване от близо 16% беше отчетен през 2018 г.

Пловдив изпъква и в демографската статистика по повод на привлечена вътрешна миграция. dанни на НСИ за населението и демографските процеси през 2020 г. гласят, че най-голям брой от преселилите се в страната през изминалата година са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Това обяснява по-бързия темп на нарастване на цените и повишеното търсене на жилища в града. В допълнение на това и извън данните за градския пазар може да се посочи и повишеното търсене на парцели и къщи в селата около Пловдив.

Пловдив е единственият от 4-те най-големи града в страната, в който все още няма средни цени по квартали над 1 000 евро/кв.м. Най-скъпите квартали тук са с цени между 950 евро/кв.м. и 1 000 евро/кв.м. и те са Младежки хълм, Мараша, Център, Каменица 1.

Най-евтино – под 700 евро/кв.м. - се продават жилищата в Изгрев, Прослав, Беломорски, Южен, Остромила, Коматевски възел и Коматево.

Разгледайте нашите оферти в Пловдив

---

ВАРНА

Макар и трети по големина имотен пазар в страната на база обем сделки, през последните няколко години Варна изостава по темп на нарастване на цените.

Това е валидно и в началото на 2021 г., когато цените във Варна нарастват с 2.6%, а растежът в обема на продажбите е по-скоро символичен – малко под 1% на годишна база по данни на Агенцията по вписванията.


От данните можем да заключим, че жилищният пазар във Варна се е върнал към обичайния си темп от преди пандемията и че морската столица се развива устойчиво с умерен ръст на цените.

През 1-вото тримесечие на 2021 г. средната цена на жилищата във Варна е 872 евро/кв.м.

Броят на кварталите с цени над 1 000 евро/кв.м. се увеличава спрямо този от края на миналата година. И така най-скъпите квартали са Морска градина, Гръцка махала, ВИНС, Общината, Спортна зала, Чайка, Център, Централна поща, Операта, Червен площад, Генералите, Чаталджа и Нептун.

Най-евтини с цени под 700 евро/кв.м. са жилищата в Кайсиева градина, Възраждане 4 и Владислав Варненчик.

Разгледайте нашите оферти във Варна

---

БУРГАС

Бургас успя да достигне средните цени във Варна в началото на 2018 г. и от тогава насам задържа второ място по средни цени в страната след столицата София.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че през първото тримесечие на 2021 г. средната цена на жилищата в Бургас е 904 евро/кв.м.


При темпа на нарастване на цените се забелязва известно забавяне след настъпването на пандемията. След ръстове с около 6-7% за периода 2017-2019 г. COVID-19 укроти този растеж и въпреки че пазарът се възстанови, виждаме, че от края на 2020 г. цените в Бургас нарастват с малко под 4% на годишна база.

И тук, подобно на Варна, най-скъпите квартали са с цени над 1 000 евро/кв.м. Това са център, Зорница, Лазур и Братя Миладинови.

Най-евтино – под 700 евро/кв.м. - се продават жилищата в Меден рудник. Веднага след тях се нарежда Сарафово. В тези два района на Бургас има по-голямо предлагане на жилища ново строителство.

Разгледайте нашите оферти в Бургас

---

Вижте колко струва Вашият имот сега

Обявете имот за продажба или под наем с нас!

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Вижте още
Tech Park Residence - последни налични жилища!
Възползвайте се от възможността да закупите от последните налични жилища в хитовия комплекс Tech Park Residence! Градски жилища в сграда от ново поколение във финален етап на изграждане. Завършване през пролетта на 2023 г. Бързо развиващ се район - точно до София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.

Изберете своя нов дом тук!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022
Медиите за нас
Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се...

22 Ноември, 2022
Медиите за нас
Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо...

21 Ноември, 2022

Изпратете запитване