Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в Пловдив, Варна и Бургас - анализ за първо тримесечие на 2021 г.

2021-05-26   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES


Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас стартираха 2021 г. с ръстове в цените и обемите продажби.

Най-голям ръст в обема на продадените недвижими имоти има в Пловдив – с цели 34% на годишна база. Най-слабо се е увеличил обемът на сделките във Варна – с малко под 1%. Бургас регистрира повишение на продажбите с 12.5%. Това показват данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2021 г.

Цените на жилищата в трите най-големи града след София също са нараснали, като по този показател те се подреждат по същия начин – на първо място е Пловдив с ръст от 4.8%, следван от Бургас с ръст от 3.7% и на последно място Варна – с 2.6% повишение на цените. Това показват данни на BULGARIAN PROPERTIES на база индексите PSPI.

Всичко това показва, че жилищните пазари в големите градове не само че са се възстановили от спирането на пазарната активност през пролетта на 2020 г., но и че дори се развиват с по-бърз темп от този преди пандемията от COVID-19. Този извод се подкрепя и от постигнатите ръстове в цените, и от данните за обемите продажби, които са над нивата от преди пандемията.

ПЛОВДИВ

Пловдив привлича вниманието в началото на 2021 г. с голям обем реализирани сделки и уверен ръст на цените, който надвишава този в столицата София.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че цените в Пловдив се повишават с 4.8% и достигат средна цена за тримесечието от 826 евро/кв.м. Жилищата в Пловдив все още са по-евтини от тези във Варна и Бургас, но виждаме, че вторият по големина град у нас отбелязва по-бърз растеж и скоро може да навакса тази разлика.


С настъпването на пандемията растежът на цените в Пловдив леко се забави, но остана около 4% и виждаме, че през последните няколко месеца той се ускори до близо 5% и достигна темповете си на растеж от края на 2019 г. Пловдив беше лидер по нарастване на цените през изминалите години, като особено бърз темп на нарастване от близо 16% беше отчетен през 2018 г.

Пловдив изпъква и в демографската статистика по повод на привлечена вътрешна миграция. dанни на НСИ за населението и демографските процеси през 2020 г. гласят, че най-голям брой от преселилите се в страната през изминалата година са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Това обяснява по-бързия темп на нарастване на цените и повишеното търсене на жилища в града. В допълнение на това и извън данните за градския пазар може да се посочи и повишеното търсене на парцели и къщи в селата около Пловдив.

Пловдив е единственият от 4-те най-големи града в страната, в който все още няма средни цени по квартали над 1 000 евро/кв.м. Най-скъпите квартали тук са с цени между 950 евро/кв.м. и 1 000 евро/кв.м. и те са Младежки хълм, Мараша, Център, Каменица 1.

Най-евтино – под 700 евро/кв.м. - се продават жилищата в Изгрев, Прослав, Беломорски, Южен, Остромила, Коматевски възел и Коматево.

Разгледайте нашите оферти в Пловдив

---

ВАРНА

Макар и трети по големина имотен пазар в страната на база обем сделки, през последните няколко години Варна изостава по темп на нарастване на цените.

Това е валидно и в началото на 2021 г., когато цените във Варна нарастват с 2.6%, а растежът в обема на продажбите е по-скоро символичен – малко под 1% на годишна база по данни на Агенцията по вписванията.


От данните можем да заключим, че жилищният пазар във Варна се е върнал към обичайния си темп от преди пандемията и че морската столица се развива устойчиво с умерен ръст на цените.

През 1-вото тримесечие на 2021 г. средната цена на жилищата във Варна е 872 евро/кв.м.

Броят на кварталите с цени над 1 000 евро/кв.м. се увеличава спрямо този от края на миналата година. И така най-скъпите квартали са Морска градина, Гръцка махала, ВИНС, Общината, Спортна зала, Чайка, Център, Централна поща, Операта, Червен площад, Генералите, Чаталджа и Нептун.

Най-евтини с цени под 700 евро/кв.м. са жилищата в Кайсиева градина, Възраждане 4 и Владислав Варненчик.

Разгледайте нашите оферти във Варна

---

БУРГАС

Бургас успя да достигне средните цени във Варна в началото на 2018 г. и от тогава насам задържа второ място по средни цени в страната след столицата София.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че през първото тримесечие на 2021 г. средната цена на жилищата в Бургас е 904 евро/кв.м.


При темпа на нарастване на цените се забелязва известно забавяне след настъпването на пандемията. След ръстове с около 6-7% за периода 2017-2019 г. COVID-19 укроти този растеж и въпреки че пазарът се възстанови, виждаме, че от края на 2020 г. цените в Бургас нарастват с малко под 4% на годишна база.

И тук, подобно на Варна, най-скъпите квартали са с цени над 1 000 евро/кв.м. Това са център, Зорница, Лазур и Братя Миладинови.

Най-евтино – под 700 евро/кв.м. - се продават жилищата в Меден рудник. Веднага след тях се нарежда Сарафово. В тези два района на Бургас има по-голямо предлагане на жилища ново строителство.

Разгледайте нашите оферти в Бургас

---

Вижте колко струва Вашият имот сега

Обявете имот за продажба или под наем с нас!

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец юни 2023

Ето че вече е юни и уверено вървим към края на първото полугодие на тази година!

След празничния май, в който имахме повече почивни дни и по-чести прекъсвания на работния процес, очакваме засилена активност през новия месец и нови успешни сделки за нашите клиенти.

За тях ще се погрижи целият екип на BULGARIAN PROPERTIES, който вече 20 години дава всичко от себе си, з...

02 Юни, 2023
последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023

Изпратете запитване