Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар в началото на 2021 г. - засилено търсене и медиен интерес

2021-02-11

Имотният пазар се радва на активно търсене и голям медиен интерес в началото на 2021 г.

Това се дължи на факта, че пазарът е сред по-слабо засегнатите от кризата. Той успя да преодолее трудностите от пандемията и се радва на голямо търсене. Макар обемът от сделки да намаля, цените през 2020 г. не отбелязаха спад, а някои сегменти като селските къщи и ваканционните имоти се радват на повишен интерес.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова беше гост в ефира на няколко национални телевизии, за да коментира тези тенденции и днес сме Ви приготвили обобщение на казаното от нея.

Полина Стойкова пред NOVA TV: Повишено търсене на къщи с двор и жилища в курортите

Хитът на 2020 г. бяха къщите с двор. Такива най-много се търсят около големите градове от семейства с деца. Купувачите най-често търсят къщи, които нямат нужда от ремонт.

Можем да разделим мотивите за покупка на селски къщи в две категории - едни са за постоянно живеене и те трябва да бъдат близо до града, за да може да се пътува всеки ден за работа или училище, а другите са в категорията ваканционни имоти и те може да са до около 2 часа път от населеното място, в което живеят купувачите.

Ако през изминали години се продаваха къщи на село на средни цени около 20-25 000 евро, то през изминалата година средната цена се покачи до 35-40 000 евро.

Вижте целия материал и видео:ТВ Европа: Спад на сделките и ръст на цените на имотите през 2020 г.

Полина Стойкова MRICS сподели, че през 2020 г. е имало предизвикателства за имотния пазар, но като цяло те са преодоляни. Спадът в обемите от сделки се дължи най-вече на пролетния локдаун, когато пазарът беше поставен на пауза и обемите спаднаха с 20%.

След това пазарната активност се е възстановила и купувачите са били много активни. В края на годината обемите от сдели са достигнали нивата от края на 2019 г. Цените са забавили възходящия си ход до средата на годината и след това също са възобновили растежа си, като за София е достигнат ръст на цените между 2 и 4%, а за останалите големи градове - между 3 и 5%.

Вижте целия материал и видео:Полина Стойкова във Военния ТВ канал

Пазарните участници вече се пренастроиха към новата реалност. Пример за това е, че второто затваряне в края на миналата година не се отрази толкова много на броя на сделките. Хората останаха активни, знаят и спазват противоепидемичните мерки и няма паника, каквато видяхме през пролетта на 2020 г.

В послените месеци най-много се търсят по-големи апартаменти - 3-стайни и 4-стайни, в които да има още една стая за кабинет или за детска стая. Интересното е, че делът на закупените 4-стайни апартаменти нарасна значително в края на миналата година. Те бяха под 5% от закупуваните жилища, а сега са около 10%. Това е ясна индикация за предпочитането на по-големи жилищни площи.

Хората се ориентират повече и към по-високите етажи, където има тераси, гледки или партерни апартаменти с малки дворове към тях в затворени комплекси. И тук идеята е да сме по-близо до природа, до собствено пространство на открито.

Новото строителство през последните 5 години води пазара. По време на пандемията строителството не спря нито за един ден. Проектите напредват и се реализират, всичко върви ритмично. Хората предпочитат ново строителство, защото има огромна разлика между сграда, строена през 2020 г. и тези дори от преди 10 години.

Какви са цените на имотите в градовете?

София държи първото място с цени около 1 120 евро/кв.м. Това са средни цени. Продават се жилища основно между 1 000 и 1 200 евро/кв.м.

В Пловдив, Варна и Бругас цените са по-ниски. Бургас изпревари Варна по цени и през последните месеци средната цена там подмина границата от 900 евро/кв.м. Пловдив подмина 800 евро/кв.м. - той е градът, който има най-много да наваксва като цени сред големите градове и именно там ръстовете са по-интензивни през последните няколко години.

Вижте целия материал и видео:Вижте нашите оферти за имоти в София

Разгледайте обяви за имоти в Пловдив, Варна и Бургас

Изберете собствено място за отдих в курортите

Селски къщи в цялата страна

Продайте или отдайте имот с нас!

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
AMur Homes - новият проект на доказан инвеститор
AMur Homes е елитна сграда в широкия център на София на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от наличните двустайни, тристайни апартаменти и мезонети и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова по Bloomberg TV: Ръстът на цените на имотния пазар в България се забавя

Пазарът на недвижими имоти отбеляза много силно начало на годината на фона на минорните нагласи, които имахме в края на 2022, когато пазарът беше затихнал. Сега е налице търсене, леко увеличение на предлагането, което липсваше през миналата година и съответно постигане на нов баланс, при който активно се сключват сделки. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в п...

02 Май, 2023

Изпратете запитване