Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар в началото на 2021 г. - засилено търсене и медиен интерес

2021-02-11

Имотният пазар се радва на активно търсене и голям медиен интерес в началото на 2021 г.

Това се дължи на факта, че пазарът е сред по-слабо засегнатите от кризата. Той успя да преодолее трудностите от пандемията и се радва на голямо търсене. Макар обемът от сделки да намаля, цените през 2020 г. не отбелязаха спад, а някои сегменти като селските къщи и ваканционните имоти се радват на повишен интерес.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова беше гост в ефира на няколко национални телевизии, за да коментира тези тенденции и днес сме Ви приготвили обобщение на казаното от нея.

Полина Стойкова пред NOVA TV: Повишено търсене на къщи с двор и жилища в курортите

Хитът на 2020 г. бяха къщите с двор. Такива най-много се търсят около големите градове от семейства с деца. Купувачите най-често търсят къщи, които нямат нужда от ремонт.

Можем да разделим мотивите за покупка на селски къщи в две категории - едни са за постоянно живеене и те трябва да бъдат близо до града, за да може да се пътува всеки ден за работа или училище, а другите са в категорията ваканционни имоти и те може да са до около 2 часа път от населеното място, в което живеят купувачите.

Ако през изминали години се продаваха къщи на село на средни цени около 20-25 000 евро, то през изминалата година средната цена се покачи до 35-40 000 евро.

Вижте целия материал и видео:ТВ Европа: Спад на сделките и ръст на цените на имотите през 2020 г.

Полина Стойкова MRICS сподели, че през 2020 г. е имало предизвикателства за имотния пазар, но като цяло те са преодоляни. Спадът в обемите от сделки се дължи най-вече на пролетния локдаун, когато пазарът беше поставен на пауза и обемите спаднаха с 20%.

След това пазарната активност се е възстановила и купувачите са били много активни. В края на годината обемите от сдели са достигнали нивата от края на 2019 г. Цените са забавили възходящия си ход до средата на годината и след това също са възобновили растежа си, като за София е достигнат ръст на цените между 2 и 4%, а за останалите големи градове - между 3 и 5%.

Вижте целия материал и видео:Полина Стойкова във Военния ТВ канал

Пазарните участници вече се пренастроиха към новата реалност. Пример за това е, че второто затваряне в края на миналата година не се отрази толкова много на броя на сделките. Хората останаха активни, знаят и спазват противоепидемичните мерки и няма паника, каквато видяхме през пролетта на 2020 г.

В послените месеци най-много се търсят по-големи апартаменти - 3-стайни и 4-стайни, в които да има още една стая за кабинет или за детска стая. Интересното е, че делът на закупените 4-стайни апартаменти нарасна значително в края на миналата година. Те бяха под 5% от закупуваните жилища, а сега са около 10%. Това е ясна индикация за предпочитането на по-големи жилищни площи.

Хората се ориентират повече и към по-високите етажи, където има тераси, гледки или партерни апартаменти с малки дворове към тях в затворени комплекси. И тук идеята е да сме по-близо до природа, до собствено пространство на открито.

Новото строителство през последните 5 години води пазара. По време на пандемията строителството не спря нито за един ден. Проектите напредват и се реализират, всичко върви ритмично. Хората предпочитат ново строителство, защото има огромна разлика между сграда, строена през 2020 г. и тези дори от преди 10 години.

Какви са цените на имотите в градовете?

София държи първото място с цени около 1 120 евро/кв.м. Това са средни цени. Продават се жилища основно между 1 000 и 1 200 евро/кв.м.

В Пловдив, Варна и Бругас цените са по-ниски. Бургас изпревари Варна по цени и през последните месеци средната цена там подмина границата от 900 евро/кв.м. Пловдив подмина 800 евро/кв.м. - той е градът, който има най-много да наваксва като цени сред големите градове и именно там ръстовете са по-интензивни през последните няколко години.

Вижте целия материал и видео:Вижте нашите оферти за имоти в София

Разгледайте обяви за имоти в Пловдив, Варна и Бургас

Изберете собствено място за отдих в курортите

Селски къщи в цялата страна

Продайте или отдайте имот с нас!

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022
Медиите за нас
Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се...

22 Ноември, 2022
Медиите за нас
Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо...

21 Ноември, 2022

Изпратете запитване