Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова във Военния ТВ канал за тенденциите на имотния пазар (видео)

2021-02-08

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS беше гост на предаването "Социални профили" с водещ Евгени Мандаджиев на 4.02.2021 г. Темата беше Ковид кризата и как тя се отразява на имотния пазар.



Ето какво сподели тя:

Имотният сектор остана по-слабо засегнат от пандемията и това се дължи може би на това, че всички се върнахме у дома. Осъзнахме колко е важен домът и започнахме да мислим в посока как да го разширим, как да придобием втори и трети имот. Имотният пазар в момента е стабилен и доста активен.

Цените нараснаха с между 2 и 5% миналата година. След първоначалния шок през пролетта пазарът се върна към стария си ритъм и дори се опита да навакса пропуснатите 2 месеца. Много са факторите, които влияят на пазара. Трябва да отчитаме нивата на безработица, които са с нарастващ темп, но все пак остават на ниско ниво около 5% и за момента не оказва натиск върху пазара.

Банките продължиха да финансират, а лихвите по ипотечните кредити са на исторически най-ниските си нива. Доходите също отбелязаха ръст с около 10% за 2020 г. Тези показатели дават отговор на въпроса защо имотният пазар остава стабилен.

Сделките спаднаха с около 8% през миналата година, но това се дължи основно на пролетното затваряне, когато пазарът на практика беше на пауза и спадът беше с около 20%. След това пазарът навакса. Като цяло от 2019 г. имаме по-бавен темп на нарастване на цените, стабилен и доста активен пазар.

Какво да очакваме през 2021 г.?

Пазарните участници вече се пренастроиха към новата реалност. Пример за това е, че второто затваряне в края на миналата година не се отрази толкова много на броя на сделките. Хората останаха активни, знаят и спазват противоепидемичните мерки и няма паника, каквато видяхме през пролетта на 2020 г.



2021 г. започна дори по-активно като търсене отколкото през есенните месеци на 2020 г. Няма някаква осезаема корекция на цените. Може би единствено при морските ваканционни имоти има лек спад. Този сегмент от пазара е засегнат от пандемията, тъй като там се разчита и на чуждестранното търсене, а то не може да се материализира в момента.

Наред с това обаче все повече българи купуват ваканционни апартаменти. Всичко в страната на максомум 4-5 часа път и можем да се възползваме и от планински, и от морски туризъм, и от селски къщи, които се радват на голям интерес.
Разгледайте нашите имоти във ваканционни селища

Селските къщи бяха хита на 2020 г. и продължават да се търсят и в момента. Даже има изчерпване на добрите оферти. Предпочитат се къщи в добро състояние, обзаведени, готови за ползване. Това търсене ще остане задълго. Те не са само начин да избягаме от пандемията, а едно завръщане към корените, към природата. Промени се начинът на работа и вече сме много по-гъвкави, което дава възможност и в малките населени места да живеем модерно.

Вижте обяви за селски къщи

Какви имоти се търсят в градовете?

В послените месеци най-много се търсят по-големи апартаменти - 3-стайни и 4-стайни, в които да има още една стая за кабинет или за детска стая. Интересното е, че делът на закупените 4-стайни апартаменти нарасна значително в края на миналата година. Те бяха под 5% от закупуваните жилища, а сега са около 10%. Това е ясна индикация за предпочитането на по-големи жилищни площи.

Хората се ориентират повече и към по-високите етажи, където има тераси, гледки или партерни апартаменти с малки дворове към тях в затворени комплекси. И тук идеята е да сме по-близо до природа, до собствено пространство на открито.

Новото строителство през последните 5 години води пазара. По време на пандемията строителството не спря нито за един ден. Проектите напредват и се реализират, всичко върви ритмично. Хората предпочитат ново строителство, защото има огромна разлика между сграда, строена през 2020 г. и тези дори от преди 10 години.

Виртуалните 360-градусови турове

Виртуалните огледи добиха голяма популярност по време на пандемията. Тази технология съществуваше и преди това, но именно сега излезе на преден план. Те помагат на хората да разглеждат имоти от разстояние и да добият много по-добра представа за имота. Клиентите много харесват този подход и виждат, че после при оглед имотът е същият като на снимките. Това е така, защото при 360-градусовите снимки нищо не остава скрито в кадъра, може да се гледа във всички посоки.
Вижте имоти с виртуален тур

Инвеститорите съветват ли се с вас по отношение на това как да бъдат проектирани имотите?

Определено през последните няколко години нараства интересът към това ние да се включим като агенция и като консултант още в начален етап, за да дадем насоки и съвет относно проекта. Купувачите вече са много добре информирани, знаят какво искат, виждали са доста от грешките и съответно ние можем да ги посочим.

Заедно с това ние сме един партньор, който извървява целия път - от идеята, проекта, през неговия маркетинг и реклама, продажбите до последния наличен имот и неговото въвеждане в експлоатация и прехвърляне на собствеността. Това е много сериозен ангажимент и голям труд на цял екип, който стои зад това.

Вижте защо да работите с нас по реализацията на обект ново строителство

Какви са цените на имотите в градовете?

София държи първото място с цени около 1 120 евро/кв.м. Това са средни цени. Продават се жилища основно между 1 000 и 1 200 евро/кв.м.

В Пловдив, Варна и Бругас цените са по-ниски. Бургас изпревари Варна по цени и през последните месеци средната цена там подмина границата от 900 евро/кв.м. Пловдив подмина 800 евро/кв.м. - той е градът, който има най-много да наваксва като цени сред големите градове и именно там ръстовете са по-интензивни през последните няколко години.

Вижте видео с целия разговор:



Купувате или продавате можете да разчитате на нас!

BULGARIAN PROPERTIES - #БългарскитеИмоти

Продайте или отдайте имот с нас!


  Още новини

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване