Контакти
0

БЮЛЕТИН - АРХИВ

2020-11-18

19.11.2020 Жилищният пазар във Варна през 2020 г. – устойчив умерен ръст на цените

Продължаваме с нашите анализи на жилищните пазари в големите градове на България.

Вторият от тях е посветен на гр. Варна. Вижте как епидемията от COVID-19 се отразява на имотния пазар в морската ни столица:
Варна е третият по големина градски пазар у нас с реализирани 8 850 сделки за деветмесечието по данни на Агенцията по вписванията.

През третото тримесечие на годината Варна е един от областните градове с най-големи ръстове на обемите от сделки (7.12%), което дава основание да смятаме, че жилищният пазар в морската столица се е възстановил от първата вълна на епидемичната криза и се е върнал към нормален ритъм.

Данните от индексите PSPI показват, че цените във Варна нарастват с доста по-умерен темп в сравнение с другите големи градове. През последните няколко години този ръст се движи между 2 и 3% годишно и показва стабилност и устойчиво развитие.Този темп на нарастване се запазва и през 2020 г. През 2-рото тримесечие той леко се забавя до 1.9% заради затегнатите мерки през пролетта и веднага след това през 3-тото тримесечие се връща на нива около и малко над 2%.

Данните от индексите PSPI сочат още, че през 3-тото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата във Варна е достигнала 860 евро/кв.м.Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са централните градски райони Морска градина, Гръцка махала, Общината, района на ВИНС, Чайка, Спортна зала, Червен площад, Операта, Централна поща и Чаталджа.

Най-евтини са Кайсиева градина, Христо Ботев и Владислав Варненчик."Изминаващата 2020 г. беше много динамична и различна поради факта, че се появи нов фактор, който влияе на пазара. А именно пандемичната обстановка и COVID-19.", обобщава регионалният мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Варна Калин Чернев."Годината започна силно, с повишен интерес към градските имоти в сравнение с предходните години. Но за съжаление този устрем беше спрян от въведеното извънаредното положение", допълва той.

"С облекчаването на мерките пазарът се върна към нормалния си ритъм, като запитванията, огледите и сключените сделки бяха на обичайните за активен пазар нива. Не се наблюдаваше спад на цените, дори напротив - някои инвеститори си позволиха леко увеличение.

Към момента се наблюдава намаление в броя на запитванията, което е нормално на фона на рязкото увеличение на заболелите от COVID-19. Хората преглеждат повече материали онлайн, не ходят толкова интензивно по срещи и огледи, но като цяло търсенето е налично. Вярвам, че то ще намери своята реализация поетапно при добро здраве и със спазване на необходимите мерки за безопасност, към които вече всички привикнаха.

Ние сме на линия, разполагаме с атрактивни оферти и сме готови да съдействаме с всичко необходимо, за да преминем и през този етап."

Вижте нашите топ оферти във Варна

Разгледайте ваканционни имоти по Северното Черноморие

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, финален етап на строителството на първата фаза на комплекса и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се намира в кв. Банишора, близо до метростанция Княгиня Мария Луиза. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване на първата фаза през ноември 2020 г. Последни наличности във фаза 1!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
ТВ Европа: Спад на сделките и ръст на цените на имотите през 2020 г.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова беше гост на сутрешния блок на ТВ Европа "Европа сутрин" в събота, 23.01.2021 г., за да коментира тенденциите на жилищния пазар в България.

Полина Стойкова MRICS сподели, че през 2020 г. е имало предизвикателства за имотния пазар, но като цяло те са преодоляни. Спадът в обемите от сделки се дължи най-вече на пролетния ...

25 Януари, 2021
Медиите за нас
Дневник: Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия

Противно на първоначалните очаквания пазарът на имоти не бе сериозно засегнат през годината на пандемията. Това показват данните на брокерите и за края на 2020 г. Оптимистична е и прогнозата им за пазара на жилища за 2021 г. Те отчитат голяма активност още в началото на новата година.

По-различна е картината на пазара на офиси, много от които са почти напълно празни ме...

15 Януари, 2021
последни новини
Възползвайте се от отлични пазарни условия и продайте имот с нас през 2021 г.!

Започваме 2021 г. със силен имотен пазар, множество запитвания, огледи и вече сключени сделки.

Пазарът предлага подходящи условия за продажба, от които можете да се възползвате и да обявите имот за продажба още сега!

Професионализмът се доказва в трудни моменти. През 2020 г., въпреки пандемията, ние не спряхме да работим и да носим ползи и отлични резултати за нашите...

14 Януари, 2021
Фирмени
Брокери на месец януари 2021 г.

Дадохме страхотен старт на тази година - със силен интерес, множество запитвания, огледи и вече реализирани сделки! 👏✨

А сега нека се запознаем с брокерите на месеца - хората, които бяха на линия и по време на почивните дни и работиха буквално до последните часове на миналата година, за да ви помогнат да осъществите плановете си и да затворите 2020 щастливи и доволни,...

07 Януари, 2021

Изпратете запитване