Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар във Варна през 2020 г. – устойчив умерен ръст на цените

2020-11-18

Продължаваме с нашите анализи на жилищните пазари в големите градове на България.

Вторият от тях е посветен на гр. Варна. Вижте как епидемията от COVID-19 се отразява на имотния пазар в морската ни столица:
Варна е третият по големина градски пазар у нас с реализирани 8 850 сделки за деветмесечието по данни на Агенцията по вписванията.

През третото тримесечие на годината Варна е един от областните градове с най-големи ръстове на обемите от сделки (7.12%), което дава основание да смятаме, че жилищният пазар в морската столица се е възстановил от първата вълна на епидемичната криза и се е върнал към нормален ритъм.

Данните от индексите PSPI показват, че цените във Варна нарастват с доста по-умерен темп в сравнение с другите големи градове. През последните няколко години този ръст се движи между 2 и 3% годишно и показва стабилност и устойчиво развитие.Този темп на нарастване се запазва и през 2020 г. През 2-рото тримесечие той леко се забавя до 1.9% заради затегнатите мерки през пролетта и веднага след това през 3-тото тримесечие се връща на нива около и малко над 2%.

Данните от индексите PSPI сочат още, че през 3-тото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата във Варна е достигнала 860 евро/кв.м.Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са централните градски райони Морска градина, Гръцка махала, Общината, района на ВИНС, Чайка, Спортна зала, Червен площад, Операта, Централна поща и Чаталджа.

Най-евтини са Кайсиева градина, Христо Ботев и Владислав Варненчик."Изминаващата 2020 г. беше много динамична и различна поради факта, че се появи нов фактор, който влияе на пазара. А именно пандемичната обстановка и COVID-19.", обобщава регионалният мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Варна Калин Чернев."Годината започна силно, с повишен интерес към градските имоти в сравнение с предходните години. Но за съжаление този устрем беше спрян от въведеното извънаредното положение", допълва той.

"С облекчаването на мерките пазарът се върна към нормалния си ритъм, като запитванията, огледите и сключените сделки бяха на обичайните за активен пазар нива. Не се наблюдаваше спад на цените, дори напротив - някои инвеститори си позволиха леко увеличение.

Към момента се наблюдава намаление в броя на запитванията, което е нормално на фона на рязкото увеличение на заболелите от COVID-19. Хората преглеждат повече материали онлайн, не ходят толкова интензивно по срещи и огледи, но като цяло търсенето е налично. Вярвам, че то ще намери своята реализация поетапно при добро здраве и със спазване на необходимите мерки за безопасност, към които вече всички привикнаха.

Ние сме на линия, разполагаме с атрактивни оферти и сме готови да съдействаме с всичко необходимо, за да преминем и през този етап."

Вижте нашите топ оферти във Варна

Разгледайте ваканционни имоти по Северното Черноморие

Сподели
Aпартаменти „до ключ“ до ски зона Ястребец!
Изберете между едностайни, двустайни и тристайни жилища с отлична локация в сърцето на Боровец! Отлична възможност да придобиете ваканционен имот част от популярен комплекс и да се наслаждавате целогодишно на място за отдих! Без комисионна!
Вижте още
AMur Homes - новият проект на доказан инвеститор
AMur Homes е елитна сграда в широкия център на София на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от наличните двустайни, тристайни апартаменти и мезонети и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец юни 2023

Ето че вече е юни и уверено вървим към края на първото полугодие на тази година!

След празничния май, в който имахме повече почивни дни и по-чести прекъсвания на работния процес, очакваме засилена активност през новия месец и нови успешни сделки за нашите клиенти.

За тях ще се погрижи целият екип на BULGARIAN PROPERTIES, който вече 20 години дава всичко от себе си, з...

02 Юни, 2023
последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023

Изпратете запитване