Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар във Варна през 2020 г. – устойчив умерен ръст на цените

2020-11-18

Продължаваме с нашите анализи на жилищните пазари в големите градове на България.

Вторият от тях е посветен на гр. Варна. Вижте как епидемията от COVID-19 се отразява на имотния пазар в морската ни столица:
Варна е третият по големина градски пазар у нас с реализирани 8 850 сделки за деветмесечието по данни на Агенцията по вписванията.

През третото тримесечие на годината Варна е един от областните градове с най-големи ръстове на обемите от сделки (7.12%), което дава основание да смятаме, че жилищният пазар в морската столица се е възстановил от първата вълна на епидемичната криза и се е върнал към нормален ритъм.

Данните от индексите PSPI показват, че цените във Варна нарастват с доста по-умерен темп в сравнение с другите големи градове. През последните няколко години този ръст се движи между 2 и 3% годишно и показва стабилност и устойчиво развитие.Този темп на нарастване се запазва и през 2020 г. През 2-рото тримесечие той леко се забавя до 1.9% заради затегнатите мерки през пролетта и веднага след това през 3-тото тримесечие се връща на нива около и малко над 2%.

Данните от индексите PSPI сочат още, че през 3-тото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата във Варна е достигнала 860 евро/кв.м.Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са централните градски райони Морска градина, Гръцка махала, Общината, района на ВИНС, Чайка, Спортна зала, Червен площад, Операта, Централна поща и Чаталджа.

Най-евтини са Кайсиева градина, Христо Ботев и Владислав Варненчик."Изминаващата 2020 г. беше много динамична и различна поради факта, че се появи нов фактор, който влияе на пазара. А именно пандемичната обстановка и COVID-19.", обобщава регионалният мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Варна Калин Чернев."Годината започна силно, с повишен интерес към градските имоти в сравнение с предходните години. Но за съжаление този устрем беше спрян от въведеното извънаредното положение", допълва той.

"С облекчаването на мерките пазарът се върна към нормалния си ритъм, като запитванията, огледите и сключените сделки бяха на обичайните за активен пазар нива. Не се наблюдаваше спад на цените, дори напротив - някои инвеститори си позволиха леко увеличение.

Към момента се наблюдава намаление в броя на запитванията, което е нормално на фона на рязкото увеличение на заболелите от COVID-19. Хората преглеждат повече материали онлайн, не ходят толкова интензивно по срещи и огледи, но като цяло търсенето е налично. Вярвам, че то ще намери своята реализация поетапно при добро здраве и със спазване на необходимите мерки за безопасност, към които вече всички привикнаха.

Ние сме на линия, разполагаме с атрактивни оферти и сме готови да съдействаме с всичко необходимо, за да преминем и през този етап."

Вижте нашите топ оферти във Варна

Разгледайте ваканционни имоти по Северното Черноморие

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022
Медиите за нас
Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се...

22 Ноември, 2022
Медиите за нас
Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо...

21 Ноември, 2022

Изпратете запитване